Nestihli jste si nechat zkontrolovat své kolo? Počkáte si, servisy jsou zahlcené

1. květen 2018 10:50

Cykloservisy v Podkrkonoší jedou naplno. Kdo se nestihl včas objednat, nyní si počká víc než měsíc. Podle mechaniků navíc přibývá kol na elektropohon. U nich je servis trochu složitější a trvá déle. Nechat si zkontrolovat kolo před sezónou je potřeba hlavně kvůli bezpečnosti. 

Michal Kučera, majitel cykloservisu, má před sebou kolo, které dorazilo na pravidelnou kontrolu. „Je zapotřebí provést dotažení výpletů, tudíž i docentrování a kompletní seřízení středů."

Co se nejvíc na kole opotřebovává? Co dostává nejvíc zabrat?

„Největší opotřebení nastává u brzdových špalíků, nebo destiček. A dalším takovým velkým opotřebením je převodka. To znamená vícekolečko vzadu a vpředu trojpřevodník," vysvětluje Michal Kučera.

Bicykl a cykloturistika

Kol je v servisu teď opravdu hodně. Všechny stojany jsou plné. Ale kromě klasických kol, ať už silničních nebo horských, je vidět hodně elektrokol: „V dnešní době prakticky prodej elektrokol pomalu převládá nad ostatními koly. Dá se říct, že z celkového objemu prodeje dělají elektrokola 70 procent.."

Kolik je tedy práce v těchto jarních dnech?

„Nárůst oproti zimě je prakticky až o 40 procent. A opravdu nedokážeme uspokojit úplně všechny zákazníky," říká Michal Kučera.

Pracovníci cykloservisů předpokládají, že nápor potrvá nejméně ještě měsíc.

Spustit audio

Související