Nespoutaná energie bez napětí? NIL prostě musíte vidět

27. září 2016

Nejlepší domácí deska roku 2016. Na svém prohlášení o albu Spring, Wine & Veronica skupiny NIL si trvám i po několika měsících a přihazuji bonbónek navíc: kapela v čele s neuvěřitelnou Hankou Kosnovskou zahraje 28. září v našem Velkém studiu.

Svým zpěvem Hanka dokáže hladit, vyplakat se, svádět i zařvat tak, že všichni nedepilovaní zažijí klasiku, ti druzí alespoň husinu. Po více než deseti letech na rockové scéně NIL dali některým písním akustický kabát a vydali je na CD.

Už název Spring, Wine & Veronica voní pohodou a tajemnou výzvou. Zdánlivě na dřeň odhalené písničky odhalují svou krásu, nečaruje se se sóly, výpomoc cella nebo piana je veskrze funkční. Přesto se pořád něco děje tak, aby ještě víc vynikl zpěv.

Zpěv, který je na domácí poměry velký nadstandard. Energický, se schopností dokonale měnit náladu i napětí, kdy posluchač věří každé slovo (a ani těm anglickým nemusí rozumět). Hanka byla výtečná i na elektrických deskách NIL, ale tady se to ještě násobí.

Deska je prostě famózní a já věřím, že kapela to dokáže přenést a ještě znásobit při živém hraní. Můžete být u toho. V rámci Koncertních střed Českého rozhlasu Olomouc zahrají NIL 28. září od 20:00 hodin ve Velkém studiu na Horním náměstí 21. Vstupné je 50,- Kč, koncert přenášíme živě na YouTube.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.