Nepůvodní husice nilské se zabydlely ve východních Čechách. Jejich počty jsou rekordní

16. prosinec 2019 08:15

Husice nilská patří v posledních několika desetiletích k ptačím druhům, které prudce mění svůj hnízdní areál. Z původně uměle vysazených ptáků v Anglii došlo k vytvoření samostatné populace ve volné přírodě, která mění osazenstvo vodních druhů ptáků na rybnících či jiných vodních nádržích v řadě evropských zemí. 

Čtěte také

Také v České republice se jedná o již pravidelně hnízdící druh, poprvé zjištěna v roce 1979 a první hnízdění v roce 2008. Husice v přírodě nejčastěji spatříme jednotlivě, nebo ve dvojici. V posledních několika letech však lze již pozorovat hejna, čítající několik desítek ptáků.

Doposud největší hejno 68 husic nilských pozorovali Miloš Peitner s Hanou Císařovou dne 14. prosince 2019 na písníku Oplatil na Pardubicku a doposud jde o jedno z největších hejn, pozorovaných v České republice.

Portrét husice nilské

„V regionu východních Čech čítalo největší hejno jen dvacet ptáků. Rekordy jsou překonávány téměř každý rok, což ukazuje, jak rychle se husice nilská stává členem naší avifauny. Podobný nástup zaznamenávali ornitologové v 60. a 70. letech minulého století u labutě velké,“ říká Lukáš Kadava z Východočeské pobočky České společnosti ornitologické (VČPČSO).

Čtěte také

Husice nilská je v regionu východních Čech od roku 2014 v malém počtu pravidelně hnízdící. Přesto bylo až do roku 2017 její hnízdění zjišťováno pouze v Pardubickém kraji, v Královéhradeckém bylo její hnízdění poprvé prokázáno na vodní nádrži Rozkoš na Náchodsku.

Že husice stále obsazují nové lokality, svědčí i letošní první hnízdění v okrese Hradec Králové. Husice s mláďaty byly nalezeny na pískovně Štít u Chlumce nad Cidlinou, kde nezřídka využívaly pohostinnosti rybářů, od nichž se nechávaly krmit.

V letech 2012 - 2017 byla odhadována velikost východočeské populace na 1 - 4 páry.

„Přestože přibývá počet lokalit s hnízdícími husicemi, její početnost je ve východních Čechách stále malá a pohybuje se kolem pěti párů. Předpokládáme, že během několika dalších let se stane běžnou, podobně jako třeba labuť velká,“ uzavírá Lukáš Kadava.

autor: baj | zdroj: Východočeská pobočka České společnosti ornitologické
Spustit audio

Související