(Ne)postradatelný rádce pro milovníky kempinku aneb Triky Kempičů, jak přežít v českých kempech

24. květen 2023

Herec Klicperova divadla v Hradci Králové Vojta Říha přišel do metropole Královéhradeckého kraje z Ostravy, kde byl předtím v angažmá, jinak pochází z Poděbrad. A kromě toho, že jste ho mohli vidět třeba ve Slunečné, tak Vojta natáčí a připravuje také pořad Kempiči. A teď mu vyšla dokonce i knížka , která je moc vtipná. 

Vy jste mi přinesl knížku, která se jmenuje Kempiči, (Ne)postradatelný rádce pro milovníky kempinku.
Knížka mapuje náš pořad Kempiči. Spolu s kolegou Kubou Štefancem jsme asi před čtyřmi roky začali točit internetový pořad, jezdíme po nejzajímavějších kempech v České republice a hodnotíme je. A protože si ten pořad našel spoustu svých diváků, za což jsme rádi, tak vznikl nápad na to, napsat o tom knížku.

Přišel jsem na to, což je dobré zjištění, že se kempy každý rok zkrášlují. Zvlášť když je má nějaký konkrétní vlastník či majitel.
Vojtěch Říha, herec Klicperova divadla

Jak vznikl ten nápad jezdit po kempech a hodnotit je? Vy máte rád kempování?
Mám rád přírodu. Ale přiznám se, že nejsem úplně takový nadšenec kempování, že bych úplně každé léto trávil v kempu. S kolegou jsme během covidu uvízli u nás na chalupě a tak jsme si říkali, co budeme dělat o těch prázdninách. Tušili jsme, že během covidových prázdnin se nikam moc do zahraničí nepodíváme, tak nás napadl koncept, jezdit po českých kempech. A shodou náhod po tom sáhla jedna internetová televize. Letos budeme natáčet čtvrtou sérii letní, jestli se nepletu.

A na co jste přišel, když tak objíždíte kempy v České republice?
Přišel jsem na to, což je dobré zjištění, že se kempy každý rok zkrášlují, zvlášť když je má nějaký vlastník či majitel. Když jsme začínali, tak to úplně nebylo, bylo vidět hodně stanů v kempech. A dnes už to jsou většinou karavany a hodně lidí jezdí do chatek nebo jsou populární teepee a různé netradiční ubytování. Už ne klasický stan, na ten už jen tak nenarazíte v kempu. Což je škoda, ale vlastně to chápu.

Pamatuji si, že byly i nějaké Kempiči extrémy. Vyzkoušeli jste si extrémnější podmínky, větší dobrodružství?
Přesně tak, a právě to popisujeme v knížce. To byla zimní série, kterou jsme jeli jednou a doufám, že naposledy a už nikdy více. Ale je to skutečně tak, protože jsme spali na těch nejextrémnějších místech, co nás napadlo. Byla tam noc na Šumavě, na sněhu, spali jsme na voru v jižních Čechách, který jsme si museli vyrobit během bouřky, takže jsme spali na vodě, spali jsme v jeskyni, a poslední díl jsme si vylezli na takovou skálu a spali jsme na skalním výběžku, takže hrozně zajímavý situace, ale opravdu ne pro každého.

Už jste Hradečák?
No, jsem Poděbraďák trvale žijící v Hradci, ale k Hradci mám velmi kladný vztah. Cítím se tady velmi dobře. Jsem tady spokojený.

Pojďme zpátky ke knížce Kempiči. Je to vtipná kniha, takže je vtipný i váš pořad?
Já doufám. Máme v knize dvě linky, ta první linka je o tom, jak to dnes vypadá, když si chcete udělat svůj internetový pořad. A druhé téma je, protože jsme chtěli, aby si knížku čtenáři otevřeli někde v kempu, jak budou ležet na lehátku nebo někde u karavanu, tedy je to letní čtení, kde se můžete dozvědět i tipy a triky, jak vůbec přežít v českých kempech.

Vojtěch Říha, herec Klicperova divadla v Hradci Králové, byl dnes naším hostem. Moc děkuji za rozhovor.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související