Nepleťte si sušené maso s chuťovkou typu slaných oříšků. Biltong, to je úplně jiná káva
David Novák v naší radioporadně na téma: sušené maso = maso ze sušičky? Je to jídlo pro každou příležitost. Tisíc a jedna příležitostí, kdy si můžeš dát sušené maso.
Rozhodně si nepleťte sušené maso s chuťovkou typu slaných oříšků nebo smažených brambůrků. Ty vám, slušně řečeno, moc neprospějí. Ale biltong, čili sušené maso, to je jiná káva.
Maso a jeho role v naší výživě. Je konzumace masa nezbytná, nebo jej můžeme něčím nahradit?

Výživový specialista Lukáš Vaníček v naší radioporadně na téma: maso a jeho role v naší výživě.
Biltong je druh sušeného masa, jehož receptura pochází z Jižní Afriky. Vyrábí se z různých druhů masa, od hovězího přes divočinu až po pštrosí maso z chovů. Obvykle se připravuje z plátků syrového masa nakrájených na pruhy podél nebo napříč svalovinou. Patří mezi kořeněná sušená masa.
Velkou výhodou biltongu je jeho trvanlivost a výživnost. Dvě 50 gramová balení pohodlně vystačí na 2 dny místo dvou obědů. Každá porce obsahuje skoro 200 gramů čerstvého masa. Tento oběd bude plný proteinů a přírodní bílkoviny, což vám dodá energii pro její další postupný výdej.
Sušené maso se vám místo oběda bude hodit při všech jiných příležitostech, než jsou ty běžné denní. V tomto případě je obrovskou výhodou jeho váha. Ideálně se tak hodí jako doplněk na lyže, během náročného dne, kdy nezbývá času na jídlo a nebo jen tak jako chuťovka k vínu či pivu.
Maso se suší při nízké teplotě. Chceme ho vysušit, nikoliv upéct. Pokud máte raději maso vláčnější, můžete ho vyndat ze sušičky už po 6 až 8 hodinách. Po usušení dáte maso na vzduch a necháte ho ještě pár hodin uležet.
Celou radioporadnu s Davidem Novákem o sušeném mase si můžete poslechnout v našem audio-archivu:
Související
-
Nebezpečí infekcí z potravin. Rizikové je nejen drůbeží maso, ale i domácí vejce!
MUDr. Renata Kračmarová v naší radioporadně. Téma: nebezpečí infekcí z potravin. Které bakterie vyvolávají otravy jídlem? Prevence a léčba.
-
Lahodné dědictví našich předků. Do tajů uzeného masa vás...
Radioporadna: Do tajů uzeného masa vás zasvětí Tomáš Květ. Zajímavá osobnost je Hostem Radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové každý všední den po 11. hodině.
-
Každý den bychom si měli dopřát kvalitní maso. Ale...
Maso a uzeniny. Rady a tipy na změnu životního stylu. Dnes vám v rámci našeho projektu 6+1 radí nutriční poradkyně Jaroslava Pavlíčková z Fakultní nemocnice Hradec ...
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.