Neobvyklý příběh Měšťanského betlému v Novém Městě nad Metují je stále živý

28. prosinec 2018
Česko – země neznámá

V čase mezi svátky i těsně před završením letošního roku, ale i jindy v roce nadcházejícím, se můžete zastavit v muzeu v Novém Městě nad Metují v Královéhradeckém kraji. V přízemí bývalé dělostřelecké bašty je k vidění pozoruhodný Měšťanský betlém, který se neustále rozrůstá.

Ve všedních i svátečních dnech se můžete vydat do Českého Betléma. Tak se totiž už dlouhá léta nazývá Nové Město nad Metují. A to byl i jeden z důvodů, proč v roce 2001 začal v novoměstském muzeu vznikat vyřezávaný Měšťanský betlém. Připomíná živou betlémářskou tradici v Orlických horách a Podorlicku.

"Když v předminulém století jezdil spisovatel Jan Neruda do nedalekých lázní Rezek, tak si výhledy na naše město velice oblíbil a v jednom z fejetonů ho nazval Českým Betlémem. Na nějakou dobu se na tenhle název zapomnělo. Když ale profesor Juránek vydal svou knihu s názvem Český Betlém, tak se pojmenování znovu ujalo a teď se tradičně používá," vysvětlila muzejnice Martina Grymová. A připomněla Juránkovu vyhlídku, odkud má každý příchozí novoměstský "betlémský" výjev jako na dlani.

Měšťanský betlém s obrazem života na novoměstském náměstí se rodí pod rukama řezbářky Jarmily Haldové z nedalekého Sedloňova. Vyřezávané postavy znázorňují hlavně současné obyvatele města a také osobnosti novoměstské historie. Betlém je v muzeu vystavený celoročně a nestále se rozšiřuje. Proto se v budoucnu počítá s jeho umístěným do větších prostor, kde lépe vynikne.

Betlémské figurky vznikají na přání

Muzeum navíc nabízí lidem, které tato myšlenka nadchne, tedy nejen novoměstským, aby se do projektu zapojili a nechali si vyrobit "svoji" betlémskou postavičku. Jarmila Haldová figurky vyřezává podle fotografií nebo podle konkrétního přání. Nemusí se však jednat přímo o existující osobu, ale může jít třeba i o postavičku znázorňující nějaké povolání nebo řemeslo, které ještě na náměstíčku v betlémě chybí.

"Je to výtvarný počin svým nápadem a provedením zcela ojedinělý. S tou první myšlenkou přišel bývalý ředitel muzea pan Resl. Tehdy vznikl základ betlému – tedy Svatá rodina - a část renesančních domů zdejšího náměstí. Součástí je i zámek se sochou Bedřicha Smetany v popředí. Pak navazují jednotlivé strany náměstí, budova Spolkového domu se slunečními hodinami, kostel Nejsvětější trojice a další domy v sousedství. Je tam tradičně betlémský chlév s jesličkami a s ležícím Ježíškem, postava Josefa a Marie, tři králové, oslík i volek. A další postavy pak na sebe nenechaly dlouho čekat," přiblížila muzejnice Monika Mrázková začátky Měšťanského betlému.

Jeho součástí je i album, kde má každá vyřezaná postava fotografii a text s vysvětlením, koho představuje a za jakým účelem byla figurka vyrobena. Dnes jich betlém čítá přes dvě stě, včetně zvířat a dalších doplňků. Většina z nich byla dárkem nebo překvapením pro příbuzné a blízké, některé vznikly i formou sbírek. A je prý i dost lidí, kteří nechali vyrobit figurku pro novoměstský betlém, ale nakonec se jim tak líbila, že si ji nechali doma a těší se z ní každý den.

Řezbářka Jarmila Haldová vyrábí postavičky z lipového dřeva, které má jemnou a pravidelnou strukturu, je měkké, ale pevné. Je to materiál, který drží tvar a umožňuje přesnou a detailní řezbářskou práci. Při povrchové úpravě autorce nejvíc vyhovují temperové barvy, protože má pocit, že olejové barvy vybarví malé postavičky až moc hrubě. "Ta náplň betlémského příběhu je krásná. Lidé se jím budou vždycky dojímat a budou se k němu vracet," řekla novoměstským muzejníkům řezbářka Jarmila Haldová.

Měšťanský betlém si v Novém Městě nad Metují můžete prohlédnout celoročně v otevírací době tamního muzea. Návštěvníky láká nejen svou nápaditostí, ale i barevností, živostí a vtipem. A v dnešní hektické době jsou právě betlémy oázou klidu a pozitivní energie.

autor: VaW
Spustit audio