Není to adrenalin, spíš romantika, směje se Karolína Grohová, trenérka reprezentace skialpinistů

19. srpen 2021

Rodačka ze Dvora Králové nad Labem, která teď žije ve Vrchlabí, Karolína Grohová, reprezentovala Českou republiku na dvou olympiádách v běžeckém lyžování. Teď je trenérkou české reprezentace skialpinistů. Nejúspěšnější česká skialpinistka připravuje tým na olympijskou premiéru tohoto sportu.

Vy jste také atletka a váš bratr, výborný běžec na lyžích, skialpinista a lezec Radek Groh, vás asi tak trochu nakazil i horolezectvím. Nebo to nebyl on?
Ano, určitě je on mojí inspirací.

Není toho adrenalinu na jednu ženu trochu moc?
Co dělám nepovažuji za adrenalin, ale spíš za takové romantické aktivity.

Sportujete už od svých čtyř let. Vedli vás k tomu rodiče?
Jistě, rodiče. A základ jsem dostala v Sokole ve Dvoře Králové nad Labem.

Miluji Adršpach a Český ráj. A nedávno jsem se vrátila z expedice v Pákistánu na osmitisícový Gasherbrum II. Povedlo se nám ho zdolat.
Karolína Grohová, trenérka české reprezentace skialpinistů

Žijete ve Vrchlabí a pracujete jako učitelka na základní škole ve Špindlerově Mlýně. Nabízí tato kombinace dobré podmínky pro váš sport na vrcholové úrovni?
Myslím si, že to nabízí úplně ty nejlepší podmínky, protože naše škola leží na úpatí Kozích hřbetů, takže já můžu kdykoliv vyběhnout do hor.

Pracujete jako učitelka a k tomu vrcholově sportujete. Jste trenérkou reprezentace. To se všechno dá skloubit?
Někdy je to náročné, ale baví mě to, takže se snažím.

Čtěte také

Čím vás tak okouzlil skialpinismus?
Je to nesmírně svobodný zimní sport a to já mám nejraději.

Teď jste trenérkou české reprezentace skialpinistů a připravujete se na historicky první olympiádu v této disciplíně. Bude to až v roce 2026 v italské Cortině d'Ampezzo. Na co se zaměřujete tak hodně dopředu?
Tím, že skialpinismus bude na olympiádě poprvé a bohužel i naposledy, tak je to taková rarita. Tedy mým obrovským přáním je, abych tam jako trenérka dovedla české družstvo. Mám na starosti čtyři závodníky, ale rýsují se mi tam další adepti.

Co konkurence? Z jakých zemí se tam chystají závodníci?
Samozřejmě nejsilnější závodníci ve skialpinismu jsou závoďáci z Alp, Švýcaři a Francouzi, ti jsou velmi dominantní. Ale já věřím, že i my z nižších hor jim dokážeme konkurovat. Příprava není jednoduchá, ale být jim konkurencí je pro nás velký cíl.

Karolína Grohová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Dokáží Krkonoše nabídnout k tréninku dostatečné podmínky?
Viděla bych to spíš jako kombinaci. Kombinaci Krkonoš a Alp. U nás jsou úžasné terény, ale musíme respektovat nařízení Krkonošského národního parku a nemůžeme se pohybovat všude, kde by se nám líbilo. Takže je důležité zařadit i soustředění nebo závody v Alpách, aby si závodníci zvykali na náročnější terény a větší převýšení.

Čtěte také

Skialpinismus je mladý sport.
Já bych neřekla, že je skialpinismus mladý sport, na první zimní olympiádě v Chamonix už skialpinismus byl. Byla tam kombinace běžeckého a sjezdového lyžování a to byl vlastně skialpinismus. Tedy skialpinismus na olympiádu z mého pohledu patří.

Odkud se rekrutují vaši kandidáti pro účast na olympiádě?
Jsou to například triatlonisté nebo běžci do vrchu. A ty mladé naděje jsou i biatlonisté a orientační běžec. A já se snažím, aby v jejich srdcích, podobně jako u mne, zvítězil skialpinismus.

Ráda lezete také po horách, po skalách. Kde je to u nás nejlepší?
Miluji Adršpach a Český ráj. A nedávno jsem se vrátila z expedice v Pákistánu, která směřovala na Gasherbrum II. To byl takový můj splněný sen. Jde o osmitisícový vrchol a povedlo se nám ho zdolat. Byla to moje první osmitisícovka a jsem naprosto unešená. Šlo o můj první větší výšlap do velehor a určitě bych v nich ráda pokračovala. Hory v Pákistánu mě nesmírně okouzlily, věřím, že se tam ještě vrátím.

Čtěte také

Neodrazuje vás ani nedávná zkušenost vašeho bratra Radka Groha, kterého s Markem Holečkem Himálaje na čtyři dny uvěznily ve svých vrcholových partiích na Baruntse a bylo to hodně napínavé?
Ano, to bylo hodně stresující pro naši rodinu. Naše maminka musí být nejstatečnější člověk pod sluncem. Ale já si nevybírám tak extrémní záležitosti jako můj bratr. A měla jsem mnohem větší štěstí na počasí než oni. Bezmezně jsem věřila, že vše dobře dopadne, ale samozřejmě jsem se bála dost. Když bylo jisté, že to dobře dopadne, tak jsem cítila obrovskou úlevu. A přála jsem si, ať už je doma. Až s ním zase bude lézt někde v Adršpachu, na to jsem se těšila úplně nejvíc.

Učíte ve Špindlerově Mlýně na základní škole a blíží se nový školní rok. Na co se nejvíc těšíte?
Učím páťáky a mám samozřejmě ještě třeba tělocviky a přírodopisy na druhém stupni. Mám tam moc šikovné a nadějné děti, ale v tom jejich věku si s nimi zejména hraji a užíváme si pohyb. Žádný dril. Těším se, že děti zase uvidím live a ne distančně, těším se na kolegy a vůbec na celý pedagogický proces.

Karolína Grohová a Romana Joudalová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celý rozhovor s Karolínou Grohovou, trenérkou české reprezentace skialpinistů, běžkyní na lyžích, atletkou, horolezkyní i učitelkou na základní škole ve Špindlerově Mlýně, si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související