Nemůžete si dovolit advokáta? Pomoc nabízí Studentská právní poradna

19. únor 2019
Právní poradna

Ve Studentské právní poradně řeší studenti spolu s pedagogy reálné případy klientů. „Spoléháme na to, že lidé jsou poctiví a přijdou jen ti, kteří nemají šanci vyhledat pomoc jinde,“ říká JUDr. Veronika Tomoszková.

Studentská právní poradna má kancelář v budově A olomoucké Právnické fakulty. Od pondělí do čtvrtku tam hodinu a půl sedí student, který s lidmi vede úvodní pohovor a zakládá spis. Následně si pak případy rozdělují dvojice studentů, kteří na nich začnou pracovat.

O práci v poradně je velký zájem, zapojeno je okolo 40 studentů a 12 supervizorů z řad vyučujících a praktikujících právníků. „Na rozdíl od jiných praxí jsou tu studenti v hlavních rolích. To znamená, že klienti, kteří přijdou, jsou opravdu jejich,“ zdůrazňuje JUDr. Tomosková.

Škála případů, které řeší Studentská právní poradna, je veliká. Pravidelně se opakují problémy s exekucemi, dluhy, s čímž souvisí mnohdy obtížná rodinná situace, výše výživného, velice často nájemní smlouvy. „Vzpomínám si na případ paní, kterou chtěli vystěhovat z bytu. Byla téměř slepá a navíc měla vážné zdravotní problémy,“ říká Veronika Tomoszková, která byla hostem Právní poradny Českého rozhlasu Olomouc.

autor: voj
Spustit audio