Nemocnice v Těchoníně vyzkouší preventivně připravenost na ebolu

10. říjen 2014

Ministerstvo zdravotnictví chce prověřit připravenost nemocnice v Těchoníně. Stát tak reaguje na včerejší už druhé podezření na ebolu v Česku. Pacienta s horečkou včera přijala pražská Nemocnice Na Bulovce. Testy z Německa ale ukázaly, že hospitalizovaný muž ebolu nemá.

Ráno kvůli druhému podezření na nákazu ebolou v ČR zasedal pracovní štáb Ústřední epidemiologické komise. Domluvili se, že nemocnice v Těchoníně na Orlickoústecku vyzkouší preventivně připravenost na ebolu.

Oznámil to ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD. „Na zasedání pracovního štábu Ústřední epidemiologické komise jsme se domluvili ještě na jedné věci. Tímto podezřením jsme vlastně prověřili funkčnost v reálu celého systému od záchytu pacienta v terénu až po Nemocnici Na Bulovce,“ uvedl.

„Ale domníváme se, že by bylo vhodné i v praxi prověřit funkčnost druhého pracoviště, to znamená Těchonína. Já bych navrhl, aby se konalo aktivní cvičení, tedy i s aktivací Těchonína a prověřením všech systémů v tomto pracovišti,“ přiblížil ministr.

Podle předsedy České vakcinologické společnosti a ředitele FN Hradec Králové Romana Prymuly je nemocnice v Těchoníně lépe připravená na ebolu, než Nemocnice Na Bulovce.

„Je připravena lépe, co do kapacity, tak do vybavenosti. Celá nemocnice je na úrovni téměř BSL-4, tedy nejvyššího stupně ochrany. Pokud by byla nějaká panická reakce mezi veřejností, kdy se bude objevovat více potenciálně pozitivních případů, je jasné, že záložní systém musí být zmobilizován,“ přiblížil.

Podrobnosti o cvičení v Těchoníně bude příští týden řešit Ústřední epidemiologická komise.

V Těchoníně ošetřují pacienty s vysoce nakažlivými nemocemi. Právě tady by se mohla léčit ebola
autor: Jaroslav Gavenda
Spustit audio