Nemocnice v kraji rozšířily své kapacity PCR testování. Zároveň také působí mobilní odběrový tým

25. listopad 2021 09:19

Zvyšuje se potřeba PCR testování, počty nakažených lidí koronavirem totiž i nadále prudce stoupají. Nemocnice v Královéhradeckém kraji tak navýšily kapacity svých testovacích míst. Bližší informace zjišťovala reportérka Michaela Vančurová.

Čtěte také

Laboratoře v nemocnicích v kraji své kapacity například oproti jaru zdvojnásobily. Zároveň také při Fakultní nemocnici Hradec Králové funguje mobilní odběrový tým, který zajišťuje Armáda České republiky a je připraven na požadavky krajské hygieny vyjet například na PCR testování do škol.

Hejtmanství je ale také domluvené s Hasičským záchranným sborem Královéhradeckého kraje a v případě potřeby se mohou do testování zapojit až tři mobilní odběrové týmy.

Jak to vypadá v jednotlivých nemocnicích v kraji s čekací dobou na PCR testy?

Čtěte také

Například ve Fakultní nemocnici Hradec Králové jsou aktuálně volné termíny na PCR testování na nejbližší dny zaplněné.

Mluvčí nemocnice Jakub Sochor, ale dodává, že lidé občas ruší rezervace, a tak se volné termíny průběžně objevují i dříve, je ale potřeba, aby lidé, kteří se potřebují otestovat, sledovali rezervační systém. „Lékařem či hygienickou stanicí indikovaným pacientům odebírá odběrové centrum hradecké fakultní nemocnice vzorky průběžně. Ostatní se musí k termínu odběru registrovat. Výsledky PCR testů garantujeme odeslat do 48 hodin, ale většinou je to dříve."

Jaká je situace v dalších nemocnicích v kraji?

Čtěte také

Například v náchodské, trutnovské a rychnovské nemocnice je zájem o PCR testy také vysoký a laboratoře tak čelí velkému náporu. Nicméně situaci zatím zvládají.

V nemocnici v Trutnově byli kvůli velkému množství testu nuceni posílit denní směnu o dva administrativní pracovníky, kteří například vyplňují žádanky na testování.

Stejně jako ve fakultní nemocnici i v těchto třech krajských nemocnicích posílají laboratoře výsledky testů do 48 hodin od odběru.

Spustit audio

Související