Nelehká záchrana retrívra se šťastným koncem. Pes se propadl do pětimetrové skalní rozsedliny

30. červenec 2020 10:03

Ve středu 29. července 2020 odpoledne byli povoláni profesionální hasiči ze stanice Broumov, lezecká skupina ze stanice v Náchodě - Velkém Poříčí a dobrovolní hasiči z Police nad Metují k záchraně psa. 

Asi třicetikilogramový pes se propadl do pět metrů hluboké skalní rozsedliny při rodinné vycházce po Broumovských stěnách z Hvězdy na Strážnou horu po modré turistické značce.

Čtěte také

Z parkoviště na Hvězdě se vydali dobrovolní hasiči do vzdálenosti dvou kilometrů na pěší průzkum a zjistili, že se bude jednat o zásah s využitím lezecké techniky v nepřístupném terénu.

Dle informací z provedeného průzkumu vyrazila na místo také skupina hasičů lezců s patřičnou výbavou. Jednalo se například o trojnožku, díky které se pokoušeli proniknout úzkou průrvou k psovi.

Po asi čtyřech neúspěšných pokusech se podařilo jednomu ze zasahujících hasičů využít jeskyňářské zkušenosti a proniknout na dno průrvy. Psa se mu podařilo uklidnit a zafixovat do trojcípého postroje.

Nelehká záchrana retrívra se šťastným koncem. Pes se propadl do pětimetrové skalní rozsedliny

Dále již mohlo proběhnout vytažení psa společnými silami do bezpečí. Zlatý retrívr byl v pořádku předán majitelce.

Takové štěstí ale nemusí mít každý, proto je nezbytná opatrnost. Tato oblast je plná různých skrytých prohlubní a jeskyněk a ty mohou být ohrožením pro zvířata.

Nebezpečný je tento terén taktéž pro osoby, které se vydají mimo značené cesty.

autor: baj | zdroj: HZS Královéhradeckého kraje
Spustit audio

Související