Někteří starostové v kraji evidují velký zájem o obecní stavební parcely. Těch je ale minimum

20. říjen 2021 09:21

Lidé mají velký zájem o stavební parcely v obcích Královéhradeckého kraje. Potvrzují to někteří starostové. Obecních pozemků je ale minimum, parcely jsou totiž často v soukromém vlastnictví. Za takové pozemky si ale zájemci připlatí. Například ve Vysoké nad Labem se cena za metr čtvereční vyšplhá i na zhruba 6 tisíc korun.  

Čtěte také

„Zatím bohužel nemůžeme nic vhodného najít," říká Lenka Bubnová, která se po pozemcích aktivně s partnerem kouká přibližně tři čtvrtě roku.

Hledají parcelu v dojezdové vzdálenosti zhruba 15 minut od centra krajského města.
„Zkoušeli jsme oslovit známé, dívali jsme se také na internet, oslovili jsme i realitní kanceláře."

Důvodem toho, že ještě nic nenašli, je nejen vysoká cena parcel, ale také to, že jsou mnohdy na neatraktivních místech, kdy pozemkem třeba vedou dráty vysokého napětí.
„Už na několika návštěvách, když jsme se byli na pozemek podívat, tak nám rovnou realitní makléř řekl, že cena, která byla uvedena v inzerátu už neplatí. A že už měl několik zájemců, kteří byli ochotni jít nad rámec uvedené ceny a dát řádově stovky tisíc navíc."

Čtěte také

Například ve Vysoké nad Labem se cena za poslední prodaný pozemek vyšplhala na zhruba 6 tisíc korun za metr čtvereční. Rodina tak za něj dala přes 7 milionu korun.

„Plus ještě asi 1,5 milionu korun museli zaplatit za přípojky, které jsou tam už vybudované developerem," dodává nezávislý starosta Vysoké Jiří Horák.

A doplňuje, že se mu minimálně jednou týdně někdo ozve a shání stavební parcelu. Obec ale prý nemá k prodeji žádné obecní pozemky stavební ani nestavební.
„Potenciální stavební pozemky jsou v soukromém vlastnictví."

Čtěte také

Nezávazné žádosti o stavební parcely evidují i v Borohrádku na Rychnovsku. Potvrzuje to nezávislý starosta Martin Moravec.
„Myslím, že je v tuto chvíli asi mezi 40 až 50 zájemci, kteří by chtěli od města koupit stavební pozemek."

Velká poptávka o stavební parcely je i v Třebechovicích pod Orebem. Ty jsou od Hradce Králové vzdálené zhruba 12 kilometrů.

„Tady po Třebechovicích si myslím, že by se našla spousta nádherných pozemků k rodinné výstavbě, ale jsou v soukromých rukách a mnohdy jsou také z nepochopitelných důvodů tyto pozemky blokované a majitelé se jich nechtějí zbavovat," říká starosta Třebechovic Roman Drašnar za Nestraníky.

A dodává, že naopak městských pozemků, které jsou určené k výstavbě, je v Třebechovicích pod Orebem minimum.

Spustit audio

Související