Někteří dobrovolní hasiči mají zastaralou techniku. Jezdí i téměř 50 let starými auty

19. leden 2016

Dobrovolní hasiči vyjíždí každý rok k celé řadě událostí. Nehasí jen požáry, ale zasahují například u dopravních nehod a nebo pomáhají s pátráním po pohřešovaných lidech. Některé sbory trápí zastaralá technika a v hasičských zbrojnicích tak najdeme téměř historické vybavení.

„Řadící páka jako tyč, všechno je ovládané vzduchem, tedy musíte hlídat jak máte dofoukanou vzduchovou soustavu. Prostě tak jak se dřív dělala auta, tak taková je tady výbava," ukazuje velitel Sboru dobrovolných hasičů z Úpice na Trutnovsku Petr Jarý Škodu 706 RTHP, cisternu vyrobenou v roce 1968.


S tímhle autem byste neodjel, pokud nevíte jak na to. Tady už by bylo zapotřebí nějaké dvoudenní školení.Petr Jarý, velitel jednotky sboru dobrovolných hasičů Úpice

Má výkon 140 koní, tedy asi třikrát menší než její moderní nástupci.

„Do kopce jen na jedničku a jsme rádi, když se tam vyšplháme. V kabině pro osádku ještě klasická pružinová koženková sedadla. Ohromný motor. Sice nemá výkon, ale dvakrát tak větší než u toho novějšího vozidla," dodává Petr Jarý.

Tahle škodovka se přitom přestala vyrábět před třiceti lety a problém je tak i při shánění náhradních dílů.

SDH Přepychy

„Žijeme jen z toho, kde co kdo má ve stodole nebo schované v nějaké skříni. A dáváme to do kupy, aby to prostě ještě jezdilo. Tady byla ještě klasická houkačka, jako trumpeta. Někdy houká, když to není zalehlý," usmívá se Petr Jarý.

Zatímco úpičtí hasiči mohou kromě téhle stařenky využívat i mnohem modernější auto, jinde si s téměř půl století starou technikou musí vystačit.

Logo

„My máme Škodu 706, je z roku 1970, možná i dřív. Protože to bylo statkový. Kdysi tady byly statky a pak to předali obci," říká Libuše Rosová, nezávislá starostka Křinic, malé obce nedaleko Broumova.

V nedalekých Otovicích zase podle nezávislého starosty Petra Nováka dosluhuje Avia A31: „To se jenom látá. Ta údržba se dělá jen tak, aby to prošlo technickou kontrolou. Ale už se za to auto i stydím."

Získat modernější techniku je přitom především pro sbory dobrovolných hasičů v malých obcích téměř neřešitelný problém.

autor: PLE
Spustit audio