Nejvyšší rozhlednu v Česku nenajdete v přírodě. Musíte se vydat na vrchol elektrárny v Ledvicích

2. červenec 2018
Česko – země neznámá

Nejvyšší oficiální rozhledna v naší republice je umístěna na severní podpůrné věži kotelny Nového zdroje v Elektrárně Ledvice na Mostecku na severu Čech.  Prosklená vyhlídka i venkovní vyhlídkový ochoz se nacházejí ve výšce 140 metrů. Rozhledna vznikla v rámci realizace nejmodernějšího a vysoce ekologického Nového zdroje ve Střední Evropě o výkonu 660 MW.

Jeho kotelna má výšku 140 metrů a obě podpůrné věže se schodišti, výtahy a nejrůznější kabeláží jsou ještě o čtyři metry vyšší. Projektanty proto napadlo, že by na jedné z nich mohla být rozhledna.

Protože se rozhledna nachází v elektrárně, byla zvolena taková cesta, která vede mimo výrobní a provozní technologie. Návštěvníci by měli mít pevnou obuv a vhodné oblečení. Přístup na věž je možný pouze s průvodcem a maximálně v počtu deseti lidí ve skupině. Děti musí být starší šesti let a musí být v doprovodu rodičů nebo pedagogů.

Výstupu na rozhlednu předchází návštěva Informačního centra klasické energetiky, které je jediné svého druhu v České republice. Návštěvníci se v něm seznámí s různými fázemi vzniku planety, mohou si zkusit kutat uhlí, anebo si dopřát virtuální prohlídku celé elektrárny. Po zhlédnutí 3D filmu a návštěvě interaktivní expozice mohou pak sami okusit, jaké to je, dívat se na vše z patřičné výšky.

Vstup na rozhlednu je po předchozí domluvě na tel. čísle 411 102 313 možný od úterý do soboty, vždy v 8, 10, 12 a 14 hodin. Vše je zdarma. Za hezkého počasí je z vyhlídky vidět prakticky celé Krušnohoří a jednotlivé kopce Českého středohoří A samozřejmě i okolní města a obce, jako je například Litvínov nebo Bílina. Dohlédnout je možné až k zámku Jezeří.

Spustit audio