Nejvyšší rozhlednou v Brně je nově otevřená věž v oboře Holedná. Její tvar připomíná kmen dubu

26. prosinec 2020

Brno má novou dominantu. Třicet pět metrů vysoká věž v oboře Holedná se stala nejvyšší rozhlednou ve městě. Její zpřístupnění bylo původně plánováno až od Nového roku, ale stavební práce skončily dřív a bylo tak možné ji pro veřejnost zpřístupnit už před Vánocemi. Slavnostní otevření proběhlo 15. prosince.

Jihomoravská metropole dává prostor nápadům obyvatel v takzvaném participativním rozpočtu. Jedním z návrhů v roce 2017 byl i projekt rozhledny, který nakonec od radních dostal zelenou. Samotná stavba věže začala v lednu 2020. Práce původně měly trvat až do konce roku, záměr se ale podařilo dokončit dřív, a tak se rozhledna stala předčasným vánočním dárkem pro všechny, kteří se do obory vypravili na výlet.

Nová rozhledna připomíná kmen dubu

Původní návrh počítal s dřevěnou konstrukcí a výškou 20 metrů. Hrozilo ale, že rozhledna bude příliš nízká a brzy by ji mohly přerůst okolní stromy. Navíc dřevo je náchylnější nejen na povětrnostní vlivy, ale také na působení vandalů. Projektanti proto navrhli celokovovou ocelovou konstrukci s výškou 35,5 metru. Vyhlídkový ochoz díky tomu značně převyšuje vegetační patro a i v dalších letech zajistí nerušený výhled do širokého okolí. Výstup ale může být trochu náročnější. Výhled ovšem opravdu stojí za to.

Dub jako inspirace

Rozhledna působí na první pohled subtilně a lehce. Její konstrukce je ale pevná a zpracovaná tak, aby odolala všem povětrnostním vlivům. Návrh zpracovala kancelář TJ Architekti, která se nechala inspirovat stromy v okolí. Válcový střed věže s roštovým točitým schodištěm obklopují kotvící pruty, které se kolem něj vinou a rozhledna celkově připomíná kmen v oboře hojně rostoucího dubu.

Správce obory i rozhledny, společnost Lesy města Brna, nechce návštěvníky nijak omezovat. Věž je tak přístupná kdykoli a na vlastní nebezpečí. Z bezpečnostních důvodů může být ale na rozhledně zároveň maximálně 25 lidí. K rozhledně se lze dostat pouze pěšky po několika lesních stezkách. Kromě vyhlídky tak výletníky čeká i pěkná procházka oborou s lesní zvěří a krásnou přírodou.

Spustit audio