Největší výrobce hořických trubiček musí změnit obaly. Přijde o statisíce

23. duben 2014

Konkurenční boj mezi výrobci tradičních cukrovinek pokračuje, tvrdí firma Pravé hořické trubičky z Miletína. Ta musí po rozhodnutí Státní zemědělské a potravinářská inspekce změnit obaly svých výrobků. Inspektoři považují slovo „pravé“ za zavádějící. Výrobce trubiček namítá, že stejná inspekce v minulých letech žádné pochybení nenašla.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce zakázala firmě z Miletína používat obaly k 30. červnu. Výrobce má přitom stejné obaly už osm let a při třech předchozích kontrolách prý inspektoři neměli žádné výhrady.

Společnost Pravé hořické trubičky se změnou souhlasí, chtěla pouze, aby směla vzhled obalů změnit až na konci roku. Má je totiž natištěné do zásoby. Státní a potravinářská inspekce to ale odmítla.

„Obaly se tiskly na 12 měsíců, když bylo všechno v pořádku. Pro nás to znamená, že tyto obaly v hodnotě 850 tisíc budou muset být zlikvidovány, takže přijdeme o 850 tisíc,“ říká obchodní ředitel Jaromír Topolský.

Rostlinný tuk místo ztuženého

Výrobce cukrovinek tvrdí, že se může dostat do velkých problémů, a upozorňuje, že jde o pokračování konkurenčního boje.

Firmu Pravé hořické trubičky totiž ostatní výrobci před několika měsíci vyloučili ze svého sdružení a oznámili to i médiím. Oficiálně to ovšem žádný dokument nepotvrzuje.

Důvody vyloučení navíc pominuly. Firma z Miletína totiž na rozdíl od svých konkurentů vyráběla trubičky ze zdravějších rostlinných tuků, vylepšená receptura ovšem nebyla oficiálně potvrzená Evropskou unií. Teď už ale schválená je.

autor: PLE
Spustit audio