Největší krokodýl dvorského safari parku se přestěhoval do pavilonu Vodní světy s dvojicí bazénů

20. srpen 2022 07:53

Safari Park Dvůr Králové má další novinku. V přízemí pavilonu Vodní světy je teď k vidění dvoumetrová samička krokodýla štítnatého. Zkušení chovatelé se zoology Michalem Podhrázským a Pavlem Mouchou ji tam přemístili ze zázemí v prvním patře pomocí žebříku. Stěhování do opravené expozice se obešlo bez potíží. 

Čtěte také

Cestu krokodýlí samičky do nového domova vám v reportáži přiblíží redaktorka Dana Voňková.

Pavilon Vodní světy zažil stěhování dospělé samice, kterou Safari Park Dvůr Králové dovezl před dvěma lety ze Španělska. Dosud žila v zázemí prvního patra a přivykala si na nové podmínky a chovatele. Šestičlennou partu zkušených ošetřovatelů vedl zoolog Michal Podhrázský.

Chovatelé k transportu využili jako přenosovou platformu žebřík. Jeho rozměry kopírovaly specifické podmínky pavilonu a s „cestující“ samicí krokodýla štítnatého tak bylo snazší pavilonem projít do nové veřejnosti přístupné expozice.

Tento způsob transportu na krátkou vzdálenost byl s ohledem na dispozice pavilonu méně riskantní - chovatelé především sledovali, aby se krokodýl nezranil a to se také podařilo. Navíc měla samice pro minimalizaci stresu po celou dobu zakryté oči.

Čtěte také

V novém domově může samice využívat dvojici bazénů propojenou malým vodopádem. Jeden z bazénů má výhled pod vodu.

Transport z patra Vodních světů do expozice v přízemí využili chovatelé také ke změření a zvážení plaza. Samice váží 55,6 kilo a měří 208 centimetrů.

Od prosince 2020, kdy do Dvora Králové nad Labem dorazila samička ze španělské Valencie, tedy vyrostla zhruba o 5 centimetrů a přibrala 3 kilogramy. V současné době je největším krokodýlem královédvorského safari parku.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související