Nejstarší rozhlednou Jizerských hor je Štěpánka. Její stavba trvala téměř půl století

27. únor 2021

Většina rozhleden, které dnes obdivujeme v Jizerských horách, vznikla na přelomu 19. a 20. století. Ovšem už o půl století dřív, v roce 1847, nechal kníže Camill Rohan, známý především jako majitel zámku Sychrova, zahájit stavbu rozhledny na vrchu Buchstein, dnes známém jako Hvězda nad obcí Kořenov.

Rozhledna, která získala jméno po arcivévodovi Štěpánovi, byla ale dokončena až 45 let po zahájení stavby. Kromě toho, že je novogotická Štěpánka nejstarší rozhlednou Jizerských hor, patří také mezi nejromantičtější rozhledny u nás. Své kouzlo má po celý rok, i v zimě.

Arcivévoda Štěpán, který spravoval české země, se brzy po návštěvě stavby Krkonošské silnice přestal těšit přízni vídeňského dvora a odešel do Uher. Kníže Rohan se chtěl dvoru zalíbit, a tak práce na rozhledně věnované Štěpánovi zastavil. To je jedna z možností, proč stavba trvala tak dlouho. Druhá, romantičtější, říká, že cikánka předpověděla knížeti, že zemře ve stejném roce, kdy bude rozhledna dostavěna. Což se nakonec opravdu stalo. Ale spíš než vlivem věštby vlivem stáří.

Spodní žulová část připomíná ve své době oblíbené šlechtické posedy

O dostavbu rozhledny se zasloužil kořenovský horský spolek, který nedostavěné torzo převzal od knížete až v roce 1888 za 400 zlatých. Do té doby se staral o její údržbu, kníže se údajně neměl k jejímu prodeji. Rozhledna byla dokončena za čtyři roky. Od té doby je z ní nádherný výhled na západní Krkonoše, Jizerské hory, Ještědsko-kozákovský hřeben i do vzdálenějších koutů.

Hned vedle rozhledny je kamenný stůl s kamennou lavicí a také několik dřevěných stolů a lavic, které patří ke stánku s občerstvením a upomínkovými předměty. Za Štěpánkou směrem na Tesařov stojí kamenný Železný kříž, který tam v roce 1944 vztyčili místní Němci. Po válce byl stržen a v roce 2011 zase obnoven. A dodnes vzbuzuje kontroverze.

Rozhledna Štěpánka je otevřená po celý rok. Nejlépe se k ní dostanete po zelené turistické značce z Příchovic, kde je parkoviště i zastávka autobusu. Až k rozhledně jsou to necelé dva kilometry.

Spustit audio