Nejslavnější krkonošská Svatováclavská pouť se koná každoročně v Pasekách nad Jizerou

28. září 2021 08:53

Jméno nejslavnějšího českého světce Václava je vepsáno zlatým písmem i do historie krkonošských Pasek nad Jizerou. Ze samého centra Raisova Pozdětína se teď nejen rozhlédneme po kopcích, ale s Andreou Bariakovou z Památníku Zapadlých vlastenců a s redaktorkou Eliškou Pilařovou přidáme i netradiční pozvání na pouť.

Čtěte také

Kostelík svatého Václava vypadá zespoda z Vilémova jako vlajková loď na vlnách kopců. Tohle je taková zvláštní místo. Plácek, ale centrum celé obce. Proti nám stojí stará fara ze Zapadlých vlastenců, i místní lípy mají svůj příběh.

„Byly vysazeny roku 1881 na počest svatby korunního prince Rudolfa a belgické princezny Stefanie."

Věnceslav Metelka, pasecký písmák, předobraz kantora Čížka ze Zapadlých vlastenců, tady na kůru seděl za varhanami a řídil slavné Pasecké figurálky. A Věnceslav je vlastně Václav.

Dům Věnceslava Metelky

„Je to tak. A dokonce jsme nedávno našli lístek, kde on zve svého švagra ze Sklenařic na paseckou pouť: Milý Josefe, každý kalendář dokáže, že osmadvacátého tohoto měsíce se jmenuji celý den Václav. A nevím, pak-li je kvůli mě pouť u nás a nebo já jsem tu kvůli pouti. Protož tebe bez cirátů zůvi s celou rodinou na pouť, pivo a koláče, jakož i kus tresky s hořčicí. Což nevím, jak ti pod vousy půjde. Sbohem, jsem tvůj přítel, Věnceslav."

Dnes dopoledne provede Svatováclavský sbor pod vedením Jakuba Waldmanna Missu brevis Zdeňka Lukáše.
„A právě z Věnceslavových zápisků se dozvídáme, co tady na Svatováclavskou mši hrávali. Mám před sebou zápis z roku 1838 a byla to mše od Schiedermayera."

Čtěte také

Když se podívám dolů směrem ke Kokrháči a Kotli na zdejší panorama, tak to se nemění. Krkonošská obří hradba stejně stále rozkročena jak psal Karel Václav Rais.

Ale i Metelkova busta od sochaře Vladimíra Preclíka je nádherná. A Metelkův vzdorný profil právě proti té obří hradbě, to je krásný pohled.

„Říká se, že právě z tohoto místa je jeden z nejkrásnějších pohledů na západní Krkonoše. A Věnceslav Metelka teď hledí na nás a na své rodné Sklenařice."

Na podstavci jsou naznačeny housličky. Tady na faře, v památníku Zapadlých vlastenců, je celá expozice Metelkovy houslařské školy.
„A návštěvník má možnost se seznámit i s celým postupem, jak se od hrubého klínu stane hotový nástroj," dodává Andrea Bariaková.

autoři: Eliška Pilařová , baj
Spustit audio

Související