Nejsem fotograf s velkým F, snažím se, aby snímky měly hlavu a patu, usmívá se Ludmila Žlábková

19. červen 2021

Výstava krásných cestovatelských fotografií bude celé prázdniny vždy o víkendech k vidění na Šrámkově statku v Pileticích u Hradce Králové. Expozice s názvem Spojení v jinakosti nám trošku otevře dvířka do života a historie tří zemí: Bosny, Íránu a Filipín. Autorkou snímků je novinářka Ludmila Žlábková.

Ludmila Žlábková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Kdy jste poprvé vzala do ruky fotografický aparát?
Fotoaparát jsem vzala do ruky už na základní škole, ale to byly opravdu jen takové pokusy, které brzy skončily. Spíš fotografoval můj tatínek, měl doma fotokomoru a já jako maličká jsem si tam hrála vždy v té zatemněné místnosti. On tam vyvolával a červené světýlko krásně svítilo.

Vaší další velkou vášní je cestování?
Vždycky se nadchnu, něco vymyslím, a když se to blíží, tak bych nejradši zůstala doma. Ale myslím, že to má tak možná každý. Já ráda cestuji netradičně, většinou nejezdím s cestovními kancelářemi. Jen jednou v životě jsem takto byla v zahraničí.

Írán z vás udělá milionáře. Když si vyměníte peníze, oni je počítají na miliony. Bylo to neuvěřitelných 14 dní, dodnes na ně vzpomínám.
Ludmila Žlábková, novinářka; předsedkyně spolku Saeculum v Hradci Králové

Kde jste všude byla?
Projela jsem něco v Evropě a miluji Portugalsko. Když jsem studovala historii, tak jsme tam jeli se školou, což bylo úžasné. Byli jsme tam 14 dní s člověkem, který psal o dějinách Portugalska, takže to tam opravdu znal a projeli jsme ty nejzajímavější památky. A pak jsem tam byla ještě s dcerou, která dělala moderní gymnastiku. Z Evropy mě ještě potom uchvátila Bosna a Sarajevo.

Ve Šrámkově statku v Pileticích u Hradce Králové jste připravila výstavu cestovatelských fotografií z Bosny, Íránu a Filipín. Co se vám vybaví, když se řekne Filipíny?
Když se řekne Filipíny, tak se mi vybaví trošku obava nebo strach. Filipíny jsem si vybrala za cíl, protože to je křesťanská země, jedna z mála asijských. Ale když jsem tam přijela, tak jsem zjistila, že jejich křesťanství je jiné než naše. Je to země zvláštní. Křesťanství tam je hodně protknuto i s předkřesťanskými náboženstvími. Ale je zajímavé, když jsem se teď probírala fotografiemi odtamtud, tak na mne vlastně dýchla příjemná atmosféra a velice dobře se mi o Filipínách mluví. Tedy rozhodně není tím hlavním pocitem obava, nikdo nemusí mít strach tam jet. A je zvláštní, Filipíny jsou ostrovní stát, který se skládá z asi tisíce ostrůvků, a já jsem tam ani jednou nevlezla do moře.

Sarajevo - z výstavy fotografií Ludmily Žlábkové: Spojení v jinakosti: Bosna - Írán - Filipíny

Pojďme k další zemi a tou je Bosna.
Bosna je kousek od nás, dojedete se tam téměř za půl dne autem. A mě na ní fascinovalo, že je tam pořád ještě přítomná válka z devadesátých let. Člověku také dojde, že se tam rozhořela i první světová válka atentátem na Ferdinanda d'Este. Prostě je to země, kde žijí vedle sebe lidé různých národností a náboženského vyznání a přitom stačilo škrtnout a najednou se něco stalo. Člověku to hlava nebere, myslím, že to je těžké, lidé to tam stále mají v sobě. Ale bylo tam krásně, když se řekne Bosna, tak se mi vybaví burek, což je tamní úžasné jídlo.

Čtěte také

A ještě Írán. Vy jste říkala, že Írán z vás udělá milionáře.
Ano, protože tam, když vyměníte peníze, tak oni je počítají na miliony a je to složité. Jejich bankovky jsou hodně podobné a tak si musíte dávat pozor, jestli je to 1 000 000 nebo 100 000 nebo 10 000. Pro nás to bylo levné, byla jsem tam před dvěma lety v době, kdy došlo k takovému škorpení mezi Amerikou a Íránem, takže jim padal kurz. Nakonec to bylo neuvěřitelných 14 dní, dodnes na to vzpomínám a jela bych tam hned znovu.

Bylo těžké vybrat ze spousty fotografií těch pár, které půjdou na výstavu?
Z každé země jsem jich vybrala 21, přitom jen z Bosny jich je asi 1 000. U snímků z Íránu jsem si říkala, že jich 21 nemůže ukázat všechnu tamní krásu, prostě tam to bylo těžké, protože ta země je rozmanitá, projeli jsme 2 000 km z Teheránu až do Perského zálivu. Přijďte to posoudit do Šrámkova statku v Pileticích. Výstava se koná od 2. července.

Jakub Schmidt a Ludmila Žlábková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celý rozhovor s Ludmilou Žlábkovou o jejích cestovatelských, fotografických i kulinářských zážitcích si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související