Nejnižší nezaměstnanost za posledních 8 let. I to ale může podnikům přinášet problémy

9. listopad 2016

Nejnižší nezaměstnanost za posledních osm let - takové údaje zveřejnily úřady práce. Průměrná nezaměstnanost v celé zemi byla v říjnu 5 procent - ještě lépe je na tom Královéhradecký kraj, kde statistiky evidují 3,6 procenta nezaměstnaných. Lépe je na tom ze všech krajů jen ten Plzeňský a stejná míra nezaměstnanosti je aktuálně ještě v Praze a v Pardubickém kraji.

Během října klesla v hradeckém kraji nezaměstnanost o jednu desetinu procentního bodu. Úřady práce evidují v regionu 13 600 nezaměstnaných, což je o téměř 500 méně, než v září.

„Ukazuje se, že ekonomika neustále natahuje další pracovní síly a že to je hlavní faktor," vysvětluje trend ředitel Krajské pobočky Úřadu práce v Hradci Králové Martin Horák.

Čtěte také

Z jednotlivých okresů kraje je nejvyšší nezaměstnanost na Hradecku a Náchodsku, nejnižší pak na Jičínsku a Rychnovsku - tam je díky automobilovému průmyslu posledních osm měsíců nejnižší nezaměstnanost z celé země.

V říjnu bylo na Rychnovsku bez práce rekordních 1,8 procenta lidí.

Mapa říjnové nezaměstnanosti v krajích ČR

Co s sebou ale rekordně nízká nezaměstnanost také přináší?
„Většina zaměstnavatelů se dostává do velkých problémů. A ty problémy má samozřejmě i ta Škodovka, protože počty lidí, které potřebuje a nabírá, jsou značné. Ten dopad na ostatní zaměstnavatele je v některých případech dost zásadní," upozorňuje na negativní vliv extrémně nízké nezaměstnanosti ředitel kontaktního pracoviště Úřadu práce v Rychnově nad Kněžnou Petr Richtera.

Velká poptávka po zaměstnancích tlačí podle Martina Horák na zvyšování platů: „Jsou zaměstnavatelé, kteří si to mohou dovolit a nemají jinou možnost. Tak tam dochází k nárůstu až o několik tisíc korun u těch nástupních platů. Jsou zaměstnavatelé, kteří bohužel například z důvodu konkurenčního prostředí, si ten nárůst dovolit nemohou."

Nejvíc chybí kvalifikované technické profese, ale velký zájem je o také o dělníky, nebo řidiče nákladních aut a autobusů.

Vývoj nezaměstnanosti v ČR 10/2015 - 10/2016
Spustit audio