Nejlepším místem na světě pro malého človíčka je láskyplná mateřská náruč

18. duben 2016

A nejen náruč mámina, ale i tátova, dědova či babiččina. A když na to trochu dohlédneme, malého brášku či sestřičku si rádi pochovají i starší sourozenci. Ale je moc důležité vědět, jak!

Trápí vás neklid, nespavost či nespokojenost miminka v poloze na břiše? Nechce se vašemu miminku přetáčet na obě strany nebo se nechce plazit či lézt? Poradíme vám.

Proto byla dnes hostem radioporadny Mgr. Iva Bolehovská - fyzioterapeutka z Poradny psychomotorického vývoje kojenců v Trutnově.

Upozornila na chyby, kterých se nevědomky v péči o novorozeně či batole dopouštíme a poradila, jak na to jít správně.

Často se celá rodina točí kolem maličkého nespokojence, který sotva se narodil, vytrvale pláče, nespí, bolí ho bříško... Prostě upozorňuje, že něco není v pořádku. Rodina nespí s ním a všichni si lámou hlavu s tím, co mu asi schází.

Nevhodný způsob péče o dítě může být příčinou nespokojenosti a plačtivosti dítěte, bolestí bříška i jeho špatného prospívání.

Následkem pak může být vadné držení těla, špatná funkce vnitřních orgánů, roztěkanost, nesoustředěná pozornost a spousta zdravotních problémů dítěte po celý život.

Řešením může být překvapivě něco tak jednoduchého, jako je správná manipulace s miminkem či batoletem. Její zásady by měli znát nejen rodiče, ale všichni, kteří s péčí o dítě pomáhají.

Správná manipulace s miminkem či batoletem - tygřík

A naopak - správnou péčí můžeme ovlivnit nejenom pevné zdraví a dobré prospívání dítěte, ale také kvalitní fungování celé rodiny.

V jakých konkrétních případech nejčastěji děláme při zvedání, nošení či chování dítěte chybu, nám Iva Bolehovská názorně ukázala na panence, kterou si s sebou do studia přinesla.

A také předvedla správné způsoby, kterými je, možné a hlavně vhodné špatné stereotypy nahradit.

Důležité je, nevhodným způsobem neurychlovat přirozený psychomotorický vývoj dítěte, neposazovat ho, dokud si nesedne samo - překvapivě by mělo dřív lézt než sedět. Nestavět, dokud se samo nepostaví, a nevodit za ručičky, dokud nedokáže chodit samo bez opory.

Průkopnicí správné techniky zacházení s malými dětmi je u nás paní Eva Kiedroňová, jejíž knihy vám mohou být dobrou inspirací.

A protože se říká, že lepší jednou vidět než desetkrát číst, chcete-li se vhodné způsoby zacházení s dětmi naučit, vyhledejte si některý z pravidelných kurzů.

autor: jou
Spustit audio