Nejlepší obranou proti samotě je společná aktivita. Klub důchodců Žireč je toho důkazem

24. červen 2018

Žireč u Dvora Králové nad Labem je vesnička, ve které to žije a kde k sobě mají lidé opravdu blíž, než lidé ve městě. Často se scházejí a vymýšlejí v obci různé aktivity, které by zabavily všechny generace a při kterých se společně sejdou na kus řeči. 

Aktivní je nejenom mladá a střední generace, ale pozadu nezůstávají ani žirečtí senioři. Mají svůj klub, ve kterém se pravidelně každý týden scházejí, aby si popovídali, vypili si společně kávu, vyměnili své pěstitelské zkušenosti a nebo si naplánovali společný výlet.

Na prahu klubovny redaktorku Blanku Malou přivítala předsedkyně klubu důchodců v Žirči, paní Stanislava Zichová.

Scházejí se v týdenních intervalech v Klubu důchodců - pronajaté místnosti od chovatelů domácího zvířectva v Žirči a právě tady společně senioři plánují akce, které potom mohou společně uskutečnit.

Klub, který vnikl v roce 1975, má 65 členů a převažují ženy. Nestarší členky klubu jsou ve věku 93 a 94 let. Ročně pořádají 4 až 5 výletů, které pomáhá dotovat město Dvůr Králové.

Žirečský klub důchodců

Když má někdo narozeniny, společně to oslaví. Předávají si zkušenosti, povídají si o přírodě a využívají i služby malé knihovny, kterou v klubu mají. O činnosti klubu si také vedou pečlivě kroniku.

Žirečský klub důchodců je důkazem toho, že společné aktivity a vzájemnost je dozajista tou nejlepší obranou proti osamocenosti ve stáří. A té se v Žirči dovedou senioři úspěšně bránit.

autoři: Milan Baják , Blanka Malá
Spustit audio

Související