Nejlepší nůž je ten, který je po ruce, když ho potřebujete. Nejhorší je tupý nůž, říká sběratel nožů
Spolu s naším dnešním hostem vás pozveme na mezinárodní prodejní výstavu Hradecký nůž, která je pro vás připravena na sobotu 17. května v Hradci Králové v Adalbertinu. Akce má každý rok velký ohlas u široké i odborné veřejnosti, skvělou pověst v celé Evropě. Nápad se zrodil před lety v hlavě sběratele nožů Miroslava Rybáře.
Co nás tedy v sobotu čeká, co jste připravili?
V sobotu nás čeká krásná výstava. Myslím si, že všichni, co přijdou, budou spokojeni. Protože se nám podařilo sehnat nožíře ze sedmi států. Bylo náročné je vybrat, každý nožíř musel zaslat prezentaci své práce a my jsme se rozhodovali, koho na výstavu pustíme. A podařilo se nám vybrat z těch, co se přihlásili, ty nejlepší.
Letos to bude už 12. ročník Hradeckého nože, takže velká tradice. Jak to vše před lety začalo?
Já jsem nože sbíral, ale už toho bylo tolik, že když jsme stavěli s manželkou dům, tak jsem prodal veškerou sbírku a za ty peníze jsme pořizovali materiál. Začínali jsme tak, že jsem jednou vzal batoh a jel jsem na výstavu do Prahy. Tam jsem zašel za každým nožířem a řekl jsem, že jsem nějaký ňouma z Hradce Králové a prosím vás, nepřišli byste vystavovat do Hradce? Někteří se usmáli, nicméně první výstava se podařila, přijelo tenkrát 17 nožířů.
Dnes mohu říct, že mám s nožíři nadstandardní vztahy. Oni jsou mistři svého oboru, umí spousta věcí, člověk jim musí závidět.
Miroslav Rybář, ředitel výstavy Hradecký nůž
Takže vy jste přemlouval kováře a nožíře, aby přijeli do Hradce Králové na výstavu.
Bylo náročné je přesvědčit, protože oni samozřejmě každému nevěří. Kdo začíná, musí je přesvědčit. A potom jim na výstavách musíte vytvořit servis tak, aby oni byli spokojeni, aby byli také spokojeni návštěvníci, aby vše klaplo na jedničku. Všechno je především o osobních vztazích. Dnes mohu říct, a jsem za to velmi vděčný, že mám s nožíři nadstandardní vztahy. Oni jsou mistři svého oboru, umí spousta věcí, člověk jim musí závidět. Protože kdo chce vyrábět nože, musí mít strašně moc znalostí.
Čtěte také
Na začátku jste tedy přemlouval vy nožíře, aby přijeli, a teď si vybíráte ty, kteří budou mít tu čest pod hlavičkou Hradeckého nože vystavovat.
Je to tak. Dnes, kdo chce u nás vystavovat, musí zaslat prezentaci své práce a na základě jejího posouzení, jestli se hodí na výstavu, jestli je nožíř opravdu šikovný, může návštěvníkům nabídnout krásné výrobky, my rozhodneme a jeho účast chválíme nebo zamítneme. Opravdu je to už tak, že si Hradec vybírá, na jedno výstavní místo máme dva zájemce. Letos budeme ukazovat nožíře ze 7 států na 80 stolech. Přihlásili se na poslední chvíli ještě zájemci z Rakouska a z Německa, ale já jsem je bohužel musel odmítnout, protože už nemáme místo. Ale budou tam nožíři z Arménie, Gruzie, Litvy, Polska, Ukrajiny, naši kamarádi ze Slovenska a samozřejmě ti nejlepších z Čech.
Na začátku jsem přemlouval nožíře, aby přijeli. Teď si vybíráme ty, kteří budou mít tu čest pod hlavičkou Hradeckého nože vystavovat.
Miroslav Rybář, ředitel výstavy Hradecký nůž
Kdo umí nejlépe udělat nůž? Švýcaři? Když si vzpomeneme na švýcarské nože.
To se nedá tak říct. Švýcarský nůž je samozřejmě famózní výrobek, Švýcaři to umí, je to kapesní nůž, nestojí tolik peněz, to znamená, že si ho může pořídit mnoho lidí. Nicméně já zůstanu na domácí scéně, mám tam zrovna dva nožíře, který patří mezi světovou elitu. To je pan Tesařík a pan Rusňák. Pak máme třeba Martina Vasilů ze Slovenska nebo mého výborného kamaráda Standu Mátlů, který dělá famózní kuchyňské nože. Věřím českým ručičkám. Říkám českým ručičkám, ale beru v potaz i slovenské nožíře.
Čtěte také
Pamatuji si, že když jste byl malý kluk, tak ve vás dědeček zažehl tuhle vášeň pro nože.
Byl to opravdu můj děda Karel Kuřátko. To byl takový univerzální člověk, který pracoval pro spoustu lidí, vyráběl nože, ze srnčích pacek dělal střenku a čepel byla z pilky. To musel mít každý zálesák. Postupem času, jak jsem se vyučil strojním zámečníkem, tak jsem zjistil, že si můžu sám vyrobit nůž. Takže jsem je vyráběl pro spoustu kamarádů. A impuls k výstavě nožů přišel od mé úžasné ženy. A potom to byla samozřejmě chlapská lenost, protože lenost já považuji za stabilizační prvek. Každý chlap dělá věci tak, aby dosáhl výsledku s co nejmenší námahou. Tak jsem si řekl, proč bych jezdil po výstavách, když můžu výstavu udělat doma. Proč budu jezdit za nožíři, já si je pozvu.
Chlapskou lenost považuji za stabilizační prvek. Každý chlap dělá věci tak, aby dosáhl výsledku s co nejmenší námahou.
Miroslav Rybář, ředitel výstavy Hradecký nůž
Jaké nože by měl mít člověk doma? A jak se o ně správně starat, aby co nejdéle vydržely?
To je velmi složitá otázka, jaké mít doma nože. Nejlepší nůž je ten, který zrovna máte po ruce, když ho potřebujete. To znamená, doma to jsou kuchyňské nože a samozřejmě ten, kdo jezdí do přírody, tak si může vybrat lovecký nůž. Sběratelé nože sbírají, mají jich stovky, opravdu v té sbírce mají majetek a jsou moc šťastní vždy, když koupí něco pěkného. Pro běžné používání je zavírací nůž, protože dnes je i legislativa taková, že těžko budete po městě chodit mezi lidmi s velkým nožem. Zavírací nůž je v kapse a nikoho neobtěžuje.
Hradecký nůž je mezinárodní prodejní výstava nožů a chladných zbraní, která se koná pod záštitou primátorky města Hradce Králové. Za svou dobu si vydobyla úžasné renomé nejen v naší vlasti, ale i u odborné veřejnosti střední Evropy. 12. ročník akce se koná 17.5. 2025 v Adalbertinu v Hradci Králové na tř. Československé armády 300 a to od 9 do 16:30 hodin.
A to broušení?
Pokud to neumíte, svěřte to odborníkům. Já třeba brousím nože pro mnoho lidí, koupil jsem na to diamantovou soupravu. Ale i ten diamant se časem obrousí, takže musím neustále kupovat nové a nové. Ale i pro laika dnes existuje spousta pomůcek. Ale kdo brousit neumí, tak by to měl nechat na nožíři. Výhodou naší výstavy také je, že každý nožíř, který vám prodá svůj výrobek, tak vám také umožní si u něj nůž nabrousit. Protože nejhorší je tupý nůž.
Naším hostem byl sběratel a ředitel výstavy Hradecký nůž Miroslav Rybář. Děkuji za rozhovor.
Mohlo by vás zajímat
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.