Nejkrásnější kámen je ten, který sami najdete v přírodě, říká majitel Galerie minerálů Luboš Blaha

2. listopad 2021

Drahé kameny jsou celoživotní vášní Luboše Blahy. Prý jich měl doma už tolik, že si musel postavit svoji vlastní galerii. Ovšem ta nemá v České republice obdoby, ukrývá totiž na 5 000 exponátů drahých kamenů a minerálů a najdete ji ve Dvoře Králové nad Labem. 

Vzpomenete si na svůj první kamínek, který zažehl vaši sběratelskou vášeň?
Určitě, první kamínek jsem našel ve svých 10 letech na hromadě štěrku při opravě silnice. Něco se tam krásně zlatého lesklo, tak jsem to sebral. V té době jsem ještě nevěděl, že se jedná o pyrit, ale to byl první kámen, který odstartoval moji celoživotní vášeň ve sbírání minerálů.

Luboš Blaha ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Sběratel a obchodník s minerály Luboš Blaha za 40 let nasbíral tolik drahých kamenů, že už je neměl kam dávat. Naproti domu ve Dvoře Králové nad Labem si proto postavil Galerii minerálů, která s výstavní plochou 1 500 metrů čtverečních a 5 000 exponáty nemá u nás obdobu.

Máte ho ještě?
Mám, dnes zabírá čestné místo v mé galerii. Má svoji samostatnou vitrínu, kde je krásně nasvícen.

Ke každému nalezenému kameni se váže příběh. Ale to by bylo na dlouhé vyprávění. Celkově mé nálezy už váží nějakých 10 tun.
Luboš Blaha, sběratel a obchodník s minerály

S vámi dnes přijela i vaše manželka. Tak mne zajímá, jestli vás poznala už v době, kdy jste propadl této zálibě a měl všude doma kameny?
Já si myslím, že se jí to líbilo a líbí se jí to dodnes. Drahé kameny jsou krásné, dělají se z nich také například nádherné šperky.

Co je na těch kamenech pro vás tak krásného? Co vás vlastně žene dál sbírat a hledat?
Nejkrásnější je, když si kámen můžete sám najít v přírodě. Sám si ho můžete sebrat. Vydáte se do přírody, napřed se poučíte v knihách, kde se co dá najít, a pak se vypravíte do nějakého lomu. Sběratelská vášeň začíná v okamžiku, kdy jste v lomu s kladívkem, s batohem na zádech a hledáte, co byste tam našel krásného.

Čtěte také

Co jste nejcennějšího našel? Nějaký drahokam?
Krásný, dá se říci světový unikát, jsem našel v Obřím dole pod Sněžkou v roce 1982. Jde o krystal Scheelitu asi 2,5 centimetru velký, v křišťálu zarostlý. Je to opravdu unikátní krystal, lepší snad neexistuje.

Drahokam získá potom svoji hodnotu a kvalitu broušením a zpracováním. Jak ale vypadá takový přírodní, neopracovaný?
Když najdete přírodní kámen, tak by se pro něj někdo možná ani nesehnul. Protože je špinavý, nemá barvu a jen odborník už trošku pozná, že by to něco mohlo být. Takže se sehnete, seberete ho, doma kámen umyjete a pak se vybrousí, vyleští a tím získá na ceně.

Tak si říkám, že jsem možná během života už hodně drahokamů v přírodě asi minul.
Je to možné. V přírodě se hodně lidí kouká nahoru nebo rovně před sebe, já se koukám pořád dolů pod nohy, po čem šlapu.

Čtěte také

To broušení mě zajímá. Přijde mi to jako plýtvání materiálem, protože se toho asi hodně obrousí a jde pryč, ne?
Ano, ale tím právě kámen vynikne. Když ho najdete, tak má v sobě spoustu nečistot, které se právě broušením odstraní a vynikne krása kamene na 100 procent.

Už jste asi v životě kamenů nasbíral pěknou řádku. Máte to spočítané?
V galerii mám zhruba 70 procent českých kamenů jen vlastní sběry. A ke každému nalezenému kameni se váže nějaký příběh. Ale to by bylo na dlouhé vyprávění. Celkově by ty mé nálezy už vážily možná nějakých 10 tun.

Milovníci drahých kamenů mohou navštívit Galerii minerálů ve Dvoře Králové nad Labem

Protože kameny už nebylo kam dávat, tak jste si naproti svého domu postavil ve Dvoře Králové obrovskou galerii minerálů.
Měl jsem kameny doma ve sklepě, v garáži, něco v kanceláři. Spousta lidí se chtěla podívat, co to mám. Takže jsem se rozhodl podělit o tu radost se širokou veřejností i s ostatními sběrateli, aby se mohli podívat.

Čtěte také

Expozice je tematicky rozdělena na Česko, Slovensko a Moravu, jeden obrovský sál, kde je to rozděleno ještě podle lokalit. Třeba jižní Čechy, Obří důl, Krkonoše. A pak máme sály s kameny z ciziny a potom broušené kameny, aby to bylo trošku tematicky rozděleno třeba i pro školy.

Co to jsou vůbec drahé kameny? Já jsem mluvil o drahokamu, ale vy jste mi vysvětlil, že to je jen specifický, vybroušený kámen.
Ano, mezi drahokamy se počítají kameny jako diamant, safír, smaragd, to jsou drahokamy. Pod drahé kameny dnes počítáme achát, jaspis, české granáty, dříve to byly polodrahokamy a dnes to jsou už drahé kameny.

Co nejdražšího máte u vás v galerii?
To se dá těžko říct. Máme tam rubín z Barmy, který je docela drahý, vybroušený smaragd, máme tam různé české granáty. Vše má nějakou hodnotu. Něco sběratelskou, něco finanční.

Luboš Blaha spolu s manželkou ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Je ještě nějaký kamínek, který nemáte a stále ho hledáte?
Určitě, spoustu kamenů nemám. Jako každý sběratel chci najít ještě další a lepší, než jsem už našel. Mám dosud spoustu prázdných vitrín a během zimy budu dělat další expozici.
Ovšem manželku jsem už našel. Je důležité, že sdílí moji zálibu a podporuje mne v ní.

Do své úžasné Galerie minerálů ve Dvoře Králové nad Labem vás pozval Luboš Blaha. Celý rozhovor si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související