Nejkrásnější, co můžeme prožít, je tajemno. Muzeum magie v Jaroměři je okem do světa kouzel

7. červenec 2018 09:00

„To nejkrásnější, co můžeme prožívat, je tajemno. Stálo u kolébky umění a vědy," řekl Albert Einstein. Fascinuje vás vše, co je záhadné, tajemné a nevysvětlitelné? Právě z této fascinace se kdysi dávno zrodilo kouzelnictví, jak ho známe dnes. 

Kdybyste si chtěli udělat prázdninový výlet a poodhalit některá tajemství moderních kouzelníků, je Muzeum magie v Jaroměři ideálním cílem vaší výpravy. Muzeum je především o českých kouzelných divadlech a kouzelnickém „řemesle".

Autorem a kurátorem muzea je pan Jaroslav Zach, který se po zakončení své dráhy profesionálního kouzelníka začal věnovat historii a teorii kouzelnického umění. Muzeum vybudoval na vlastní náklady na svém pozemku.

Muzeum Magie v Jaroměři

V první části expozice najdete odpovědi na otázky proč, jak a kdy kouzelnické řemeslo vzniklo.

Zavede vás až do prehistorie, do časů, kdy člověka děsily třeba běžné povětrnostní děje, které nechápal a proto se bál. A proto vznikly první magické obřady, rituální oběti, objevili se šamani a čarodějové, hadači, medicinmani a s nimi i alchymie, čarodějnictví, spiritismus. Ale také středověká inkvizice a temné období čarodějnických procesů.

V druhé části expozice Muzea magie poznáte dobu středověkých i pozdějších kouzelníků a jejich kouzelných divadel. Se svými maringotkami zajížděli i do malých vesniček, kam do těžkého života v chudobě a tvrdé dřiny přiváželi nejen zábavu, vzrušení, ale zprávy ze světa.

Sbírka originálních kouzelnických plakátů

Historie českých kouzelných divadel začíná Michalem Siloradem Patrčkou, který vyjel roku 1820 právě z Jaroměře. Dalšími známými jmény, jejichž plakáty a příběhy můžete v muzeu spatřit, jsou například slavný 210cm vysoký Longmark, pozdější provozovatel prvního biografu v Praze Viktor Ponrepo a další.

V jaroměřském muzeu najdete kouzla zbavená kouzel

02023785.jpeg

Magie, kouzla a čáry provázely lidi od nepaměti. Uměly uzdravovat, přinášet štěstí, lásku, nebo také peníze. Byly součástí různých náboženských kultů. V některých zemích jsou jejich součástí dodnes. Moderní magie však pracuje s lidskou iluzí. A iluze je prostě mylný smyslový vjem. Iluze vždy vychází ze skutečného podnětu, který je smyslovými receptory chybně interpretován.

Třetí část muzea patří současnosti, kdy již klasická éra kouzelných divadel skončila. Dnes opanují kouzelnickou scénu vynikající kouzelníci s mezinárodním věhlasem. U nás třeba pražské Divadlo kouzel Pavla Kožíška, Kaspar magic a další. Dozvíte se i o činnostech Českého magického svazu, který sdružuje české kouzelníky a Magické Lóži M. S. Patrčky.

Muzeum magie v Jaroměři ale nabízí víc, než jen vlastní expozici. Je to celý magický areál uprostřed přírody. Své kouzelné dobrodružství můžete začít třeba v kouzelném bludišti.

Dostat se do jeho středu ke kouzelnému zvonu není jednoduché, ale za to úsilí to stojí. Když se vám to podaří, můžete si třikrát zazvonit a něco si tajně přát. Přání se vám splní do tří dnů. Vyzkoušela si to i Romana Pacáková, kterou ale bludištěm bezpečně provedl ředitel muzea a výborný kouzelník Karel Kašpar.

Probodnutá ruka Romany Pacákové

Muzeum magie nalezente na okraji Jaroměře, nedaleko koupaliště Na Úpě. V magickém přírodním areálu vás uvítá vyřezávaný „Pojídač hříchů" a sto let stará maringotka, je tam i středověké popraviště i umělecká výstava zahradní keramiky. Provozovatelem muzea je v současné době Magická lóže Michala Siloráda Patrčky, z.s.

Čtěte takéMuzeum magie

Každou první sobotu v měsíci v 15 hodin je na zahradním jevišti kouzelnický program

Expozice vás provede historií od alchymie, čarodějnictví, a spiritismu, přes středověkou tradici kouzelných divadel, kouzelnické estrády přelomu 19./20.století, až po současnou českou i mezinárodní kouzelnickou scénu.

Od května do září je pravidelně otevřeno o víkendech a svátcích a individuální návštěvu si můžete domluvit po telefonu. Vše najdete na webu muzeummagie.

autoři: Milan Baják , jou
Spustit audio