Nejen anorexie a bulimie. Nově se objevuje posedlost zdravým jídlem a cvičením

15. květen 2018

Atraktivnost žen prý muži měří podle jakýchsi tří pé. Dívky s poruchami příjmu potravy (PPP) je mají, ale štěstí jim nepřinášejí. Naopak, ohrožují jejich život.

V pořadu Zdravíčko o problematice hovořila Jana Holendová, primářka oddělení pro starší děti a adolescenty Dětské psychiatrické nemocnice v Opařanech.

Právě v pubertě nebo těsně před ní se problémy s příjmem potravy zejména u dívek poprvé projevují. „Tělo se začíná zakulacovat, usazuje se tuk na bocích, rostou prsa. Některá děvčata se s tím nehodlají smířit,“ líčí Jana Holendová.

Na počátku jejich snahy zhubnout může být opravdu i trocha tuku navíc. „Dívky si připadají oplácané a tělocvikář jim řekne: Ty tu kozu nepřeskočíš, máš těžkej zadek. A ony, protože jsou ctižádostivé, nechtějí být terčem posměchu. Začnou hubnout, ale včas neskončí,“ vysvětluje dětská psychiatrička.

Mentální anorexie a bulimie jsou dvě strany jedné mince:
anorexie – nechutenství, v tomto případě odmítání jídla
bulimie – záchvatovité přejídání následované výčitkami svědomí a záměrným zvracením

Nově se objevují:
ortorexie – posedlost zdravým jídlem, často předchází anorexii
bigorexie – posedlost zdravým životním stylem jako takovým, včetně sportu

Bigorexie se týká spíše chlapců, zatímco ostatní poruchy příjmu potravy jsou typické pro dívky a ženy.

Mentální anorexie je stará jako lidstvo samo, popsal ji už Galén ve 2. století našeho letopočtu. Proti tomu bulimie je záležitostí moderní doby a nadbytku.

 „I anorexie byla v minulosti záležitostí bohatých vrstev,“ připomněla doktorka Holendová císařovnu Sissi, která jedla minimálně, vážila se třikrát denně, sportovala a ani k jídlu si prý nesedla. 

Anorektičky neustále počítají kalorie a velmi dobře znají svůj BMI (body mass index – ukazatel tělesné hmotnosti). „Vědí, že jejich ideální váha by měla být například 55 kilogramů, ale ony se rozhodnou, že za žádnou cenu nepůjdou přes 45. Extrémní anorektičky nejedí celý den, žijí z jednoho jablka, necítí hlad ani chuť,“ popisuje Jana Holendová.

Často se podle ní jedná o velmi inteligentní dívky, jedničkářky s vysokou ctižádostí, které mají silnou vůli, a když si řeknou, že zhubnou, dokážou to dovést k „dokonalosti“.

Výsledek odporuje původní snaze o krásu, tělo chátrá

Jak taková dokonalost vypadá? „Paradoxně jde proti původní snaze o krásu. Tělo chátrá. Začnou padat vlasy, lámat se nehty, kůže je suchá, svrbí, šupinatí a olupuje se. Někdy se dokonce na zádech a jiných místech objeví drobné ochlupení. Je to důsledek hormonálních změn. S úbytkem tuku v těle pod určitou mez se ztrácí menstruace, ubývá ženských hormonů a převáží hormony z kůry nadledvinek, které mají přibližně stejný účinek jako mužské,“ objasňuje lékařka.

Vedle viditelných známek chřadnutí dochází i k nerovnováze minerálů v těle, k závažným poruchám metabolismu a ženy a dívky s PPP nezřídka končí na jednotkách intenzivní péče, kde je lékaři musí vyživovat kapačkami, aby nezemřely. Smrt na selhání životně důležitých funkcí nebo následkem sebevraždy není ojedinělá.

Posilování, ilustrační foto

Pacienti jsou vyčerpaní, ale dokud to jde, cvičí, a to i tajně. „Nejsou si vědomi své hubenosti, nevnímají se reálně. Jsou už třeba vyhublí jako z koncentračního tábora, ale stejně vám budou ukazovat údajný špek na zadku,“ říká lékařka.  

Pro poruchy příjmu potravy je typické zaměření se na sebe, na svou osobu, na vzhled a na výkon. To si nemocní přenášejí i do budoucího života. Nejsou schopni navazovat zdravé vztahy, mají malou empatii, často je trápí deprese a apatie. „Nezřídka v pokročilém stádiu nemoci kradou. Něco malého, třeba mýdlo v drogerii. Je to adrenalin, kterým si pomáhají z letargie. Další paradox: sbírají recepty, vaří celé rodině, pečou buchty, ale sami neolíznou vařečku,“ vypráví Jana Holendová.

V příbězích mladých žen postižených mentální anorexií čteme věty typu: „Raději budu mrtvá než tlustá.“ Jak tedy vyléčit člověka, který se vlastně vyléčit nechce? „Léčba je těžká, je to běh na dlouhou trať. Je třeba přetnout bludný kruh, ve kterém pacientka či pacient žije,“ odpovídá Jana Holendová.

Mýty a pravdy o hubnutí. Pomůže prolévání těla vodou a jaký je ideální úbytek na váze?

Dieta, hubnutí

Povánoční kila, pověry o dietách, ale i fungující principy pro hubnutí. O tom všem mluvila v pořadu Zdravíčko nutriční specialistka českobudějovické nemocnice Alena Sladká. Tady jsou naše i vaše otázky a její odpovědi.

Potřeba je podle ní komplexní odborná pomoc, terapie, léky, nastavení režimu. Lepší je hospitalizace než ambulantní léčba, protože rodina obvykle všechno neuhlídá.

„Ty dívky jsou velmi vynalézavé, chodí zvracet jinam než na toaletu, plivají jídlo do kapes, před vážením vypijí litr a půl vody… Je tedy nutná profesionální a velmi ostražité ošetřovatelské péče,“ zdůrazňuje lékařka. Za uzdravení nepovažuje přibrání nějakého kila, ale návrat k normálnímu vztahu k jídlu.

„Nejdůležitější je přijmout se takoví, jací jsme. Každý jsme dostali do vínku nějakou tělesnou dispozici, kterou nejde změnit. Už výchova dětí by tedy měla vést k tomu, aby si vážily samy sebe,aby se nenechaly strhnout tlakem společnosti na vzhled a výkon. A není pochyb o tom, že tento tlak je dnes obrovský a že převažuje nad vším ostatním,“ uzavírá lékařka a s úsměvem dodává: „Ani ty krasavice na obálkách časopisů nejsou ve skutečnosti takové. Je to retuš!“

Spustit audio

Související