Nejdelší česká pomlázka měří 101 metrů. Nejdivnější je z vydřích vousů

11. duben 2023

Prezident agentury Dobrý den Miroslav Marek prozradí největší velikonoční rekordy a kuriozity. Kolik měří největší řehtačka? Z čeho všeho se dá uplést pomlázka? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Jaká jsou velikonoční nej v Česku? Rekordů je spousta a některé jsou neuvěřitelné a bláznivé. V Muzeu rekordů a kuriozit v Pelhřimově si můžete prohlédnout například pomlázku z vydřích vousů, kterou upletl Jan Břicháček. Měří 61 mm. Na její výrobu použil mikroskop, pinzetu, jehly a další přístroje. Bylo to hodně těžké, protože vydří vousy jsou tvrdé jako lidské nehty. 

Možná by vás nenapadlo, že slepice může snést vejce, které je ve spodní části hnědé a v té horní bílé. Muzeu rekordů a kuriozit ho daroval chovatel slepic Jan Janíček.

Nejdelší a nejkratší pomlázka

Nejdelší česká naplétaná pomlázka z 8 pramenů měří 101 metrů. Upletl ji Ladislav Šumbera a použil k tomu přes 800 vrbových proutků.

Nejkratší pomlázka v Česku má pouhých 4,5 milimetru. Je jen o něco větší než hlavička sirky. Jejím autorem je Luděk Chovanec.

Největší řehtačka a velikonoční beránek

Největšího českého velikonočního beránka upeklo 5 cukrářek a vážil 315 kg. Nezbyl  něj ani kousek, celý byl sněden.

Největší česká řehtačka měří 199 cm. Můžete si ji představit jako skříň s klikou. Vyrobil ji Miroslav Rychtář s Josefem Brůžkem.

Jaké další české velikonoční rekordy existují? Spoustu překvapivých informací nám v Klubu Rádia Junior prozradil prezident agentury Dobrý den Miroslav Marek. Moderuje Tereza Rašová.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

Spustit audio

Související