Nedostatek pracovníků různých oborů mohou řešit stipendia pro studenty. Má to ale svá úskalí

17. prosinec 2018 11:06

V českých nemocnicích chybí podle České lékařské komory asi tři tisíce zdravotních sester. Královéhradecký kraj je chce pro svá zařízení nově získat tím, že finančně podpoří studentky středních škol a to výměnou za slib, že následně na tři roky nastoupí do některé z krajských nemocnic. O něco podobného se už druhý školní rok pokouší státní podnik Lesy ČR, zjišťují ale první problémy. 

Zdravotní sestry z Ukrajiny brzy doplní personál některých nemocnic Královéhradeckého kraje

Desítka zdravotních sestřiček z Ukrajiny se v Trutnově učí česky

Desítka zdravotních sestřiček z Ukrajiny přijala nabídku práce v nemocnicích Královéhradeckého Zdravotnického holdingu. Teď se v Trutnově zdokonalují v češtině. S rozhlasovým mikrofonem se za nimi vypravila reportérka Lucie Peterková. 

„Je to jedna z cest, jak lékařský zdravotnický personál přilákat do našich nemocnic," vysvětluje důvody novinky Aleš Cabicar z TOP 09, náměstek hejtmana Královehradeckého kraje zodpovědný za zdravotnictví.

Podobný přístup se prý už osvědčil při poskytování stipendií budoucím lékařům. Počítá i s tím, že někteří na domluvené pracoviště nenastoupí, obavy, že už vyplacené stipendium kraj zpátky nezíská, ale nemá.
„Myslím si, že každý má v sobě jistou dávku zodpovědnosti a že si splní své závazky vyplývající ze smlouvy, kterou podepsal."

Stipendia jsou ke studentům vstřícná, mohou proto nastat problémy

Zavázat si studenty pomocí stipendií se od začátku letošního roku pokouší Lesy ČR. V únoru je zavedly pro žáky lesnických oborů. Ti přitom po skončení studia nemusí nastoupit přímo ke státnímu podniku, stačí, když dva roky zůstanou v oboru a to třeba jako živnostníci.

Kalkulačka

„Stipendia jsou nastavena velmi vstřícně. Směřují k tomu, aby absolvent šel pracovat do oboru lesního hospodářství," doplňuje zástupce ředitele České lesnické akademie Trutnov Jiří Franz z ČSSD, řadu let i člen výboru pro vzdělávání na Krajském úřadu Královehradeckého kraje.

Jenže i při takto volně nastavených pravidlech se už ve druhém školním roce fungování stipendií nedaří nové studenty k podpisu smlouvy přesvědčit. Třeba právě v Trutnově po zavedení novinky podepsalo smlouvu deset studentů, v tomto školním roce ani jeden.
„Já vidím určitou obavu, nebo řekněme nechuť, k uzavírání nějakých závazků do budoucna."

Být lesníkem je tak trošku zaměstnání za odměnu. Nechodíte jen do práce, žijete s přírodou

Městské lesy Hradec Králové pečují o přírodu v okolí krajské metropole

Stále méně srážek a v posledních letech prodlužující se období sucha negativně ovlivňují i vegetaci hradeckých lesů. Pro zlepšení situace a zadržení vody v krajině proto město společně se správcem svých lesů plánuje vybudovat tři retenční nádrže, které právě v době, kdy je srážek málo, pomohou udržet spodní vodu a okolní vodní toky na potřebné úrovni. 

Podle Jiřího France to souvisí i se současnou situací na trhu práce, kdy mají absolventi možnost získat velmi dobře placené místo mimo svůj obor. Lesy ČR proto uvažují o změnách podmínek. Tak aby byly pro studenty ještě přístupnější a zajímavější.

„Ať už to bude snížení nároků průměru z odborných předmětů. Nebo, co se mi osobně líbí více, zkusit vybavit například nejlepší studenty na konci třetího ročníku, ať už nákupem motorové pily nebo kompletním profesním vybavením," říká vedoucí personálního odboru Lesů ČR Šárka Matějíčková.

I ona si myslí, že jsou smlouvy o poskytování stipendia závazné a právně vymahatelné, současně ale připouští, že získat při nedodržení podmínek peníze zpátky, může být především u sociálně slabých studentů velmi problematické.

Spustit audio

Související