Nedělejme z jídelního stolu bojiště, tankování paliv v Polsku a 12 statečných. NEJ reportáže týdne

Každý týden pro vás v Českém rozhlase Hradec Králové připravujeme aktuality a zajímavosti ze společenského i kulturního života v Královéhradeckém kraji. Které reportáže vzbudily na sociálních sítích za posledních sedm dní největší pozornost? Tady jsou pěkně pohromadě. To nejlepší na našem webu.

Čtěte také

Dietoložka a propagátorka zdravé výživy PharmDr. Margit Slimáková, propagátorka „zdravého talíře“, se snaží o osvětu, publikuje, přednáší, organizuje semináře a pomáhá při zavádění zdravé výživy ve školách, institucích i firmách. Po více než 10 letech v zahraničí žije nyní s rodinou v České republice a vyznává názor, že základem zdraví není farmakoterapie, ale kvalitní strava, zdravý životní styl a dobrá nálada.

Povídání o životě a o tom, jak se udržet v pohodě, zejména v tomto období. Margit Slimáková je takovým krásným dárkem pod stromeček, protože se narodila 24. prosince. „Nevytvářejme z jídelního stolu bojiště. Děti nejvíc spolupracují, když mají naši důvěru a možnost rozhodování. I v jídelníčku.“

Čtěte také

U našich severních sousedů klesla spotřební daň paliv na nejnižší možnou úroveň povolenou Evropskou unií. To je 33 eurocentů na litr nafty a zhruba 36 eurocentů na litr benzínu. Jak se to projevilo na čerpacích stanicích v Polsku zjišťoval reportér Václav Plecháček.

Podle serveru autocentrum.pl, který udává průměrné ceny pohonných hmot v Polsku, je teď cena benzínu 5 zlotých a 93 grošů za litr. Za litr nafty řidiči v průměru řidiči zaplatí 5 zlotých a 95 grošů.

Čtěte také

Polní dělostřelci z Klubu vojenské historie Josefov už mnoho let opravují část hradeb známé pevnosti u Jaroměře na Náchodsku. Pánové pracují zpravidla ve svém volném čase a bez nároku na honorář. Jejich cílem je postupně opravit a zachovat pro příští generace předbastion číslo 8 a ravelin číslo 16. Právě ten je unikátní svou vnořenou stavbou prachárny.

Proč to tahle parta vlastně dělá? Z lásky k historii? „Nás to moc baví. My jsme Josefováci a bylo nám líto, když jsme viděli, jak to chátrá,“ dodává s úsměvem Jiří Jarkovský. V letošním roce se Klubu vojenské historie Josefov podařilo dokončit šestiletou opravu části ravelinu číslo 16.

autor: baj
Spustit audio

Související