Neděle: Velikonoční zvyky a tradice v dnešní době
Mají ještě v dnešním světě místo? Jak slavíte svátky jara a čím jsou pro vás Velikonoce? Upekli jste velikonočního beránka, obarvili vajíčka? Přivítáte zítra koledníky s otevřenými dveřmi, nebo budete otevírat jen na "znamení"? Byly ve Vašem životě Velikonoce, na které i po letech rádi vzpomínáte?
Jiný kraj, jiný mrav a tak to bude zřejmě i s velikonočními zvyky a tradicemi. Boží hod velikonoční přináší velké hodování po dnech hladovění. Tradičními velikonočními pokrmy jsou jidáše, mazance a velikonoční beránci. Ať už se jedná o jakékoli pojetí Velikonoc, vždy jsou spojené s vítáním jara.
Toto roční období se lidé snažili odpradávna přenést různými způsoby i do svých domovů, například v podobě obilí zasazeného v miskách a talířích. Zvykem bývalo také nosit do kostela vrbové a lískové proutky a pučící jívové větve - kočičky, které si lidé ozdobené a posvěcené vystavovali doma za svatými obrázky.
Ačkoli jsou velikonoční obyčeje v Česku stále velmi oblíbené, podle jednoho z průzkumů se ukázalo, že velikonoční tradice dodržuje jen třetina lidí. Naopak 35 % dotázaných uvedlo, že se jim velikonoční zvyky líbí, ale mrzí je, že se už příliš nedodržují. A co vy a Velikonoce?
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka