Nedávej hladovým rybu, ale nauč je rybařit, říká Táňa Bednářová

30. srpen 2010

Humanitární pomoc může být různá. Z pohledu Táni Bednářové, která byla naším dnešním (pondělním 30.8.) hostem pořadu Setkání, je nejefektivnější ta, která lidi naučí starat se o sebe a nejen ji pasivně přijímat. Proto se před 11lety rozhodla založit organizaci, která zprostředkovává adopci na dálku v Guineji. Podle ní je to konkrétní pomoc těm nejpotřebnějším, dětem.

Před 15lety přišla z Moravy do Prahy, kde narazila na lidi, kteří se věnovali humanistickým hnutím. Myšlenky nenásilí, tolerance a vzájemné podpory se jí hluboce dotkly a začala hledat způsob jak být užitečná a prospěšná aneb "jak změnit svět k lepšímu". Rozhodla se založit neziskovou organizaci Vysokoškolští humanisté, která se ale brzy přejmenuje na Wontanara (což v domorodém nářečí znamená "společně").

Po svém prvním příjezdu do Afriky jí čekalo příjemné překvapení. "Ocitla jsem se v jiném světě a moje představy narazily na skutečnost," řekla s tím, že v Guineji čekala všudypřítomnou chudobu, ponurost a skleslé tváře. Opak byl ale pravdou. Lidé se usmívali a byli velmi vstřícní. Také proto si tak oblíbila tuto zemi, která jí změnila pohled na svět. Když přijede do ČR, nechápe naši špatnou náladu. Je paradoxní, že toho máme hodně, ale ve srovnání s obyvateli Guineje jsme mnohem méně spokojeni.

Africké děti ve škole

A jak adoptovat dítě tzv. na dálku? Ročně zaplatíme cca 7000,- Kč a dítě tak může navštěvovat školu. "Odměnou" nám mohou být dopisy, fotky, vysvědčení a někdy i video. 75% z této částky dostane dítě přímo. "Snažíme se zpříjemnit život nejen dětem, ale celé komunitě," vysvětlila s tím, že finance putují i na další projekty, jako je stavba škol a zdravotnických zařízení. V současnosti má nezisková organizace Vysokoškolští humanisté adoptovaných asi 1000 dětí.

Byrokracie, spojená s adopcí na dálku je ale úmorná, povzdechla si T. Bednářová v rozhovoru s Vladimírem Krocem a přiznala, že zpočátku si nepřipouštěla, že je to "běh na dlouhou trať".

Zajímá vás kdy se opět chystá do Guineje? Chcete vědět kam a na koho se obrátit, pokud chcete pomoci? Poslechněte si v záznamu rozhovoru…..



Nestihli jste páteční Setkání Hosta do domu? Nabízíme text Eleny Horálkové: Zázraky, které umí "Sluneční škola" v Himálaji

Logo
autor: eh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.