Nechcete, aby se vám mrkev mrcasatila? Záleží na správné zálivce

19. červen 2021

Mrcasatost mrkve, to je pojem, který se běžně užívá mezi zahradníky. Pokud se kořen mrkve rozdělí na několik tenkých konečků, může se jednat právě o mrcasatost.

Mrcasatost není způsobena žádným patogenem, ale je to záležitost fyziologická. Způsobuje ji špatná zálivka.

„Mrkev je potvora, ale přitom úžasná,“ říká pardubický zahradník František Hlubocký. Je potřeba se o ni dobře starat. Pokud se vám mrcasatí, zřejmě ji špatně zaléváte.

„Vždycky je lepší zalévat kořenovou zeleninu jednou za několik dní, ale vydatně, aby se voda prosákla až dolů. Když záhon lehce pokropíte každý večer jen trochu, bude vlhká jen povrchová část země a rostlinka se tím pádem nebude namáhat růst do hloubky, raději se rozdělí na jednotlivé ocásky a cucne si jen z povrchu,“ vysvětluje příčinu mrcasatosti zahradník Hlubocký.

Mrkev dvoják nebo troják

Proč má mrkev několik ocásků? Rodí se jako dvoják nebo dokonce troják? To je další otázka od posluchačů Hobby magazínu na zahradníka Františka Hlubockého.

„Dvojáky nebo trojáky při normální délce kořene značí, že půda je těžká nebo nebyla nakypřená do dostatečné hloubky. Když se jí stane, že narazí na pevné podloží, tak se jednoduše rozdělí,“ vysvětluje František Hlubocký.

K dutinám jsou náchylné pro změnu některé odrůdy celeru, je to jejich odrůdová vlastnost. Například odrůda  Maxim, která dělá největší hlavy, bývá uvnitř dutá. Na druhé straně je teď například nová odrůda Neon, která dělá sice menší bulvy, ale nemá uprostřed dutinku.

Spustit audio