Nebourej - transformuj! Festival Den architektury upozorní na přednosti revitalizace objektů a budov

29. září 2022

Krásné architektury je kolem nás plno a mnohdy si toho ani moc nevšímáme, což je velká škoda. I letos se ale na přelomu září a října koná festival Den architektury, který si klade za úkol právě na architektonické skvosty upozornit. Našimi hosty jsou Helena Herzánová, která nás provede festivalem v Hradci Králové, a Jiřina Bublíková z Památkové péče v Jaroměři - Josefově.

Co je hlavním posláním festivalu Den architektury?
Helena Herzánová: Festival Den architektury, který bude letos 1. října, již po jedenácté v Hradci Králové a po dvanácté v České republice i na Slovensku ve více jak 100 městech, oslavuje architekturu a seznamuje místní obyvatele s krásou, ve které žijí, a možná často si jí nevšímají. Kompletní program najdete na webových stránkách denarchitektury.cz.

Každý rok má festival nějaké motto nebo hlavní heslo. Jaké je letos?
Helena Herzánová: Letošním heslem je "Nebourej a transformuj". Hodně se to tedy promítá v Praze na procházkách, kde se na tohle téma dá dobře navázat. Ale samozřejmě nebourat a transformovat je zapotřebí všude. Nebourat, revitalizovat a transformovat objekty, pokud je to možné, pokud to dává smysl.

Čtěte také

Co se bude dít v sobotu 1. října v Hradci Králové?
Helena Herzánová: Den architektury v Hradci Králové pořádáme s neziskovkou Kontrapunkt, takže v Hradci Králové. Takže v sobotu se můžete těšit na komentovanou procházku, kterou jsme nazvali Škodův odkaz. Je to procházka po významných dílech sochaře Josefa Václava Škody. Sejdeme se ve 14 hodin u sousoší Soutoku Labe s Orlicí v Jiráskových sadech. A v neděli 2. října nás čeká procházka, kterou jsme pojmenovali Polívkův mrakodrap. Ta bude mít nakonec dva termíny, protože první už se naplnil. Bude to od 14:00 a od 15:00 hodin procházka secesní budovou Galerie moderního umění v Hradci Králové na Velkém náměstí, bývalý Záložní úvěrní ústav od architekta Osvalda Polívky. Je ale potřeba si rezervovat místo na e-mailu barbora@kontrapunkt.cz. Na 15:00 je ještě možné se přihlásit, takže určitě moc zvu.

Na co bychom měli ještě upozornit?
Helena Herzánová: V Hradci Králové bude ještě v neděli promítání v rámci přidruženého, spřáteleného festivalu Film a architektura, který pořádá spolek Kruh. V kině Bio Central začne od 17:30 film o Bratislavě, který se jmenuje Čiary. Tedy tam také zveme. Jinak procházky jsou zdarma, jen na tu nedělní je potřeba rezervace, a v kině se normálně platí vstupné.

Čtěte také

S Jiřinou Bublíkovou se ještě podíváme do Jaroměře. Čím tam se pochlubíte?
Jiřina Bublíková: My máme připravenu prohlídku parku, Masarykových sadů v Jaroměři, v sobotu 1. října od 9:30 hodin. Sraz je u místní knihovny na kraji parku. Je to pojaté jako prohlídku parku s tím, že upozorníme na všechny zajímavosti a samozřejmě historii onoho zákoutí, protože ta je nesmírně zajímavá. Park byl založen okolo budovy místní školy. V době 1870, kdy se uvažovalo o založení školy, měla Jaroměř 6,5 tisíce obyvatel, ale z toho bylo 1100 dětí. Tak městská rada velkoryse rozhodla, že postaví novou školu v jižní části Jaroměře, v místě zvaném Na Ostrově. Z jedné části to obtékala řeka Labe a z druhé byl mlýnský náhon. A ten ostrov byl pravidelně na jaře zaplavován vodou. Tedy, aby to mohli udělat, tak na náměstí zbourali tři domy, postavili novou ulici a přes Labe most. Na ostrov navezli něco přes metr zeminy, a na tom postavili školu a založili park. Prostě neuvěřitelné.

Jaroměř je prvně připomínána v roce 1298. Hradiště bylo povýšeno na královské město, patřící od roku 1307 manželce Vaclava II. Elišce Rejčce jako věnné město českých královen

A škola dokonce vypadá jako zámek.
Jiřina Bublíková: Ano, škola je to obrovská, původně to totiž neměla být jen škola, mělo tam zasedat i městské zastupitelstvo, koneckonců zasedá tam dodnes. A částečně tam ještě měli být umístěni hasiči. Ale postupně, jak přibýval počet žáků, tak to celé obsadila škola. Aby vůbec získali na stavbu peníze, tak město v obrovské dubině pokácelo všechny duby a prodalo dřevo. A z velké části za tyto peníze dokázali postavit školu.

Čtěte také

V jakém stavu je park dnes?
Jiřina Bublíková: Dnes je park o dost větší, zhruba jednou tak velký. Protože se postupně přikupovaly další pozemky, park se rozšiřoval. Ještě k založení parku dodám, že to to zadali knížecímu zahradníkovi z Opočna a všechen materiál, který vysazovali, dováželi z Opočenských školek, takže se do parku dostalo i poměrně dost vzácných druhů. Máme tam například Liliovník tulipánokvětý, máme tam Ginkgo biloba, jsou to veliké, krásné stromy. Bohužel park byl několikrát zaplaven, například v roce 2000 při poslední povodni tam voda stála zhruba týden a na těch dřevinách se to projevilo. Některé musely být pokáceny. Park by nutně potřeboval projít co nejdříve novou rekonstrukcí a já upřímně doufám, že se to městu podaří.

Den architektury ale oslaví nejen Hradec Králové a Jaroměř. Na seznamu jsou v našem regionu i další města.
Helena Herzánová: Ano, například Vrchlabí, Broumov, Náchod, Vamberk a další. Zapomněla jsem zmínit, že v Hradci Králové bude také komentovaná procházka po nové budově ČSOB u Aldisu, což bude jistě také zajímavé. A ještě bych připomněla Královéhradecký architektonicky manual KAM, kde zájemci o architekturu najdou spoustu užitečných informací.

Na festival Den architektury vás zvou Helena Herzánová a Jiřina Bublíková. Moc děkuji za rozhovor.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.