Návštěvnost koupališť je v letošní sezóně podprůměrná. Třeba v Náchodě je oproti loňsku desetinová

21. červenec 2020 10:18

Tento způsob léta zdá se mi poněkud nešťastným. Právě tahle věta z filmu Rozmarné léto asi nejvíc vystihuje aktuální pocity provozovatelů koupališť v Královéhradeckém kraji. Návštěvníků areálu je málo, ztráty tomu budou odpovídat.

Letní koupaliště v Náchodě. Svítí slunce, teploměr ukazuje dvaadvacet stupňů Celsia. Přesto je v tu chvíli v areálu jen osm lidí.

Čtěte také

„Musí být alespoň dva, nebo tři dny pěkně, aby přišli," říká ředitelka Sportovních zařízení města Náchod Kateřina Beranová. Nechodí podle ní nejen Češi, ale hlavně Poláci.
„Sedmdesát procent tvoří polští návštěvníci. Bohužel ovšem letos Poláci skoro nejezdí, protože ještě pořád mají obavy z koronaviru."

Zatímco si povídáme, přichází ještě několik dalších lidí, celková návštěvnost v letošní sezóně je ale ve srovnání s minulým rokem sotva desetinová.
„Loňský červen jsme měli tržby přes půl milionu korun a v letošním červnu pouze čtyřicet devět tisíc. A teď v červenci je to obdobné."

Ztráty je momentálně těžké vyčíslit, záleží na počasí ve zbytku léta, podle Kateřiny Beranové půjde ale určitě o stovky tisíc korun.

Návštěvnost koupališť je v letošní sezóně podprůměrná. Třeba v Náchodě je oproti loňsku desetinová

Propad tržeb evidují také jinde. Třeba na hradeckém koupališti Flošna je návštěvnost ve srovnání s minulou sezónou asi třetinová.

Důvod je podle vedoucího Jana Konvalinky jasný - chladnější počasí.
„Protože zatím tady moc krásných dnů nebylo. Víme od začátku sezóny o třech dnech a z toho ještě dva potom večer propršely."

Čtěte také

No a podobné je to například i ve Dvoře Králové nad Labem. Tržby tam loni v tuhle dobu překročily milion korun, teď je to zhruba čtyři sta tisíc.

Jak přitom říká správce koupaliště Zbyněk Wolf, na zlepšení to nevypadá ani v příštích týdnech.
„Dlouhodobá předpověď pro nás příznivá není. Takže nepředpokládáme, že by tržby nějak výrazně rostly."

Na mnoha místech Královéhradeckého kraje tak půjde pravděpodobně o nejhorší sezónu za posledních deset let. Ušetřit na nákladech přitom není kde.

I když návštěvníků přijde na koupaliště minimum, a nebo dokonce areál zůstane kvůli počasí úplně zavřený, nezbytné denní výdaje na provoz se pohybují v řádech tisíců korun.

Spustit audio

Související