Návštěvníky největšího hradeckého hřbitova ohrožují řidiči aut, kteří do areálu vjíždí bez povolení

15. listopad 2021 11:12

Správa hřbitova v Hradci Králové - Kuklenách řeší nepříjemný problém. Podle vedení správy přibývá řidičů, kteří bez povolení vjíždí přímo mezi hroby autem. Ohrožují tak ostatní návštěvníky, ruší jejich pietu a někdy dokonce poškozují svými vozy náhrobky.  

„Dobrý den, máte povolenku k vjezdu? ptá se vedoucí Správy hřbitova v Hradci Králové - Kuklenách Naďa Štěrbová.
„Nemám, vezu si věci na hrob, říká návštěvník hřbitova.
„To mě ale nezajímá, tady je vjezd zakázaný. Pro vás neplatí dopravní značky? zní odpověď Nadi Štěrbové.

Čtěte také

Situace, která se v Kuklenách opakuje stále častěji. Řidič v osobním autě jede po úzké hřbitovní cestě, lidé se mu musí vyhýbat. Povolení k vjezdu si nevyřídil. „Tak si odcouvejte. A ten pán za vámi taky, nařizuje nekompromisně Naďa Štěrbová.

Řidič, který se představil jako Antonín, stále dokola vysvětluje, že má spoustu věcí. „V kufru auta mám věci na hrob, tak to mám tahat v rukách?

Proč si ale nezaplatil povolenku ke vjezdu nebo věci stejně jako řada ostatních nenese v ruce, vysvětlit nedokáže. Že je takových lidí stále víc potvrzuje i správce hřbitova David Jackulák. „Hodně jich sem jezdí, ano. Občas se i stalo, že nabourají náhrobky, něco zlikvidují. Byl tady dokonce i karavan. To je neuvěřitelné.

Návštěvníky největšího z hradeckých hřbitovů ohrožují řidiči aut, kteří do areálu vjíždí bez povolení

O vjezd na hřbitov vlastním autem přitom lidé mohou předem zažádat, pokud mají víc věcí a nebo jsou třeba špatně pohybliví, správa hřbitova jim zdarma nabízí přepravu elektrovozíkem. „Je potřeba zavolat a domluvit se, dodává správce hřbitova.

Čtěte také

Další problém jsou lidé, kteří přímo mezi hroby míří na kolech. Je jich mnoho, říká žena, která před hlavní branou na hřbitov prodává květiny. „Tady je značka zákaz vjezd kol, ale lidé to stejně porušují a jezdí sem jak auty, tak na bicyklech.

Jeden ze seniorů nedávno na takový výlet doplatil, po pádu z elektrokola se zranil a museli pro něj přijet záchranáři. „Ale bylo štěstí, že na nikoho nespadnul. Tady totiž bylo strašně moc lidí.

Při nerespektování zákazových značek mohou zaměstnanci hřbitova volat městskou policii, většinou se ale snaží s návštěvníky domluvit.

Spustit audio

Související