Návštěvníci muzeí, galerií a dalších výletních míst se často chovají nevhodně a porušují zákazy

9. listopad 2019 10:12

Vstup mimo vyhrazené prostory, neúmyslné poškozování historických předmětů, a nebo třeba snědené cukroví, které bylo použité jako dekorace. Právě takové zkušenosti mají provozovatelé muzeí, galerií a dalších oblíbených výletních míst s některými turisty. Nepomáhají často ani cedule s upozorněními.  

„Návštěvníci aniž by věděli, že je to v pořádku, tak se dotýkají exponátů, chtějí si věci vyzkoušet. A přitom se jedná o exponáty, které rozhodně na vyzkoušení nejsou," popisuje chování některých lidí ředitelka muzea v Úpici na Trutnovsku Jana Nešněrová.

Čtěte také

Podle ní by bylo neúčinnější všechny exponáty zamknout do vitrín, to ale není reálné. Ideální podle ní nejsou ani pokyny návštěvníkům pomocí nápisů.
„Člověk může dát cedulku s nápisem nedotýkati se nebo dotýkati se je zakázáno. Ale to vám potom rozbije celou zážitkovou expozici, protože pokud instalujeme interiér, který má působit dojmem, že z něj právě odešel jeho obyvatel řekněme poloviny 19. století, tak cedulka nedotýkati se je naprosto mimo."

V úpickém muzeu se prý tak běžně stává, že návštěvníci snědí cukroví napečené jako dekorace pro vánoční výstavy.

Perníčky Veroniky Bačkovské

Ty samé zkušenosti mají třeba i na zámku Hrádek u Nechanic. Tam dokonce loni poprvé umístili u cukroví cedulky, že je chemicky ošetřené. O podobném kroku uvažují i letos.

„Teď, co vám prozrazuji, je takové velké zámecké tajemství. Prosím tedy veškeré vážené posluchače, aby až přijdou k nám na Hrádek, nechali nám dekorace na stolech. Protože se jedná o jediné naše cukroví, které máme na výzdobu," říká Martin Rejman, kastelán zámku Hrádek u Nechanic.

Čtěte také

S nepochopitelným chováním turistů se běžně setkávají třeba i v archeologickém muzeu v přírodě Villa Nova v Orlických horách. Skanzen je sice volně přístupný, někteří lidé si to ale podle vedoucího areálu Bohumíra Dragouna vykládají po svém.
„Tady mezi domy jsem večer přišel a bylo zde zaparkované auto, postavené dva stany a piknikový stoleček. Rodina se právě chystala k večeři. Když jsem jim vysvětlil, že se nachází v areálu muzea, tak říkali, že je tady krásně a rádi by si to tam užili. Tak jsem je samozřejmě okamžitě vyhodil."

Problémy s neohleduplnými lidmi mají ale třeba i botanici z Rychnovska. Tam každoročně kvete několik vzácných druhů orchidejí, místa kde rostou ale odborníci úzkostlivě tají. Důvod vysvětluje botanik muzea a galerie Orlických hor Jan Doležal.
„Byl velký problém, že tyto vzácné orchideje zahrádkáři vyrýpávali a přesazovali na své zahrádky a do svých skalek."

A podobně mluví téměř všichni, kteří s turisty v rámci své práce přichází do kontaktu. Jedním dechem ale dodávají, že slušných návštěvníků je naštěstí stále ještě většina.

Spustit audio

Související