Návštěva u skladatele Jana Jiráska: Chalupa je mé útočiště pro soustředění bez civilizačního hluku

2. únor 2023

Hostem, který přijal pozvání Lady Klokočníkové do rozhlasové kavárny, je rodák z východočeského Rychnova nad Kněžnou, hudební skladatel Jan Jirásek. 

Jeho hudba zazněla ve filmech i seriálech, k nejvýznamnějším patří filmy Nejasná zpráva o konci světa, oceněn Českým lvem 1997, Kuře melancholik, nominován na Českého lva 2000, Kytice, oceněn Českým lvem 2001. 

Kromě hudby filmové skládá Jan Jirásek také hudbu k divadelním představením (Babylonská věž, Don Quijote), píše opery a časté jsou i jeho cesty do Spojených států americký a Německa, kde vede kurzy kompozice. Jaký byl jeho minulý rok a jaký bude rok letošní, i o tom byla řeč.

Čtěte také

„Chalupa u Rychnova nad Kněžnou je takové mé útočiště. Kdybych to měl vyjádřit jedním slovem, tak je to klid. Především na tvůrčí práci. Protože tam není žádný civilizační hluk, nejezdí tam auta, tam se člověk opravdu může hluboce soustředit na to, co zrovna dělá.“

„Mám tam veškeré potřebné vybavení, takže přijedu na chalupu a můžu hned začít pracovat. Já tam nejezdím jen odpočívat. Pracuji od roku 1995 na volné noze, takže čas si organizuji víceméně sám. Pokud mi ho tedy neorganizuje filmová či divadelní produkce.“

„A ticho je velmi důležitou součástí hudby, já ho hodně potřebuji. Protože v tichu se nejlépe vynořují myšlenky a nápady, nebo souvislosti. Tedy ticho je pro mne opravdu strašně důležité," říká hudební skladatel Jan Jirásek.

Spustit audio

Související