Naučte se mnemotechnické pomůcky, které usnadní pravopis i fígl, jak si zapamatovat básničku

15. listopad 2022

Jak fungují mnemotechnické pomůcky? K čemu slouží? A jak vám pomůžou při psaní diktátu? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Jak si zapamatovat mnohdy nezapamatovatelné v Klubu Rádia Junior prozradí odbornice na češtinu, jazyková poradkyně a lingvistka Dagmar Magincová. Do studia si ji pozval Zdeněk Novák.

Pro ty, co se ve škole trápí s pravopisem nebo třeba gramatikou, existují mnemotechnické pomůcky. Ty mohou učení usnadnit. „Vytvoříme si něco slovního nebo obrázkového, nějakou konstrukci. Může to být říkanka, básnička, věta a pomocí toho si zapamatujeme něco, co se nedá odvodit,“ vysvětluje odbornice výraz mnemotechnická pomůcka.

Mnemotechnické finty pro pravopis

S volbou správného pravopisu nám poradí jednoduché říkanky.

Pokud váháte, kde napsat Ú s čárkou a kde Ů s kroužkem, bude se vám hodit říkanka:
Dlouhé U je na začátku,
nezapomeň napsat čárku.

Často se chybuje i ve shodě přísudku s podmětem. Největší problémy lidem dělají slova děti, oči a uši. Proto si zapamatujte:
Děti, oči, uši,
tvrdé Y jim sluší!

Básnička jako komiks

Jestli se potřebujete zpaměti naučit básničku, která vám ale neleze do hlavy, máme pro vás tip. Zkuste si jednotlivé verše překreslit do jednoduchých obrázků. Při učení nebo opakování vám bude stačit podívat se na obrázek a slova a rýmy vám do hlavy naskočí samy od sebe.

Čeština je těžký jazyk plný pravidel. Proto není divu, že si lidé mnemotechnické pomůcky vymýšlejí. Jestli vám dělají problém vzory podstatných jmen nebo psaní zájmena mě/mně, pusťte si Klub Rádia Junior.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Zdeněk Novák , bva , kpe
Spustit audio

Související