Natíráme fasády: Jakou barvu zvolit a proč je penetrace důležitá?

21. srpen 2021

Mít hezký dům je cíl každého majitele domu, chataře, chalupáře. Většinou nejdříve začínáme střechou, potom zvelebíme vnitřky a jako třešnička na dortu je u každého domu fasáda.

Vynecháme-li její zateplení, začneme se rozhodovat o nátěrech, které by měly něco. Jak je vybírat? Tak to poradil Jiřímu Šobrovi Radek Kříž, technický poradce domu barev.

Vhodně zvolený nátěr dělá bariéru proti klimatickým a povětrnostním vlivům a také chrání vnitřek domu. Proto je důležité precizně upravit povrch fasády, a pak začít vhodný nátěr vybírat. Před nákupem barvy musíme vědět, co od ní budeme očekávat a poradit se s odborníky.

Jsou tři základní druhy barev podle obsahu pojiv, na kterých je barva postavená. Můžeme je rozdělit na akrylátové, silikonové a silikátové nátěry. Neexistuje univerzální nátěr, každý má své výhody a nevýhody. Musíte si zjistit co nejvíce informací a podle toho je vybírat.

U nových povrchů, nebo i jenom oprav, je důležité, aby byl povrch vyzrálý. To trvá minimálně 4 týdny. Je rozdíl mezi vyzrálým a suchým povrchem. Během 4 týdnů v něm probíhají chemické procesy, které po jejich skončení zabrání tomu, aby barvu případné další chemické procesy nedegradovaly.

Většinou se před nátěrem používá penetrace, tady jsou však obavy, aby neutěsnila dům a aby nebránila proudit přirozené vlhkosti. „U fasád je třeba dům připravit na vhodnou nátěrovou hmotu a použít penetraci. Každý se většinou zděsí, že penetrace povrch zalepí, nebude paropropustný, tedy že zabrání průniku vodních par. Ale nové fasádní barvy jsou vysoce paropropusné a penetrace má smysl. Zpevní původní povrch a srovná jeho savost. Pak bude barva rovnoměrně vysychat a nedělat případné defekty na povrchu,“ vysvětluje odborník.

Pod každý typ barvy musíme zvolit vhodnou penetraci, např. na akrylátovou barvu akrylátovou penetraci, pod silikonový nátěr silikonovou a pod silikátovou barvu silikátovou.

Pokud budeme mít dům u rušné silnice, nová fasáda většinou dlouho nevydrží. Při dešti ji „ohodí“ auta a nasbírá se na ní prach. Proto tuto informaci sdělte prodejci barev. V tomto případě se vyplatí silikonová fasádní barva. Do jejího povrchu se nečistoty dostávají méně. Na omytí pak částečně pomůže obyčejný déšť, u většího zašpinění proud vody, který nečistoty vymyje lépe.

autor: Jiří Šobr
Spustit audio