Natálka se narodila do lyžařské kolébky. Pod vedením mamky teď získala tři zlata na dětské olympiádě

27. leden 2023

Na horách se koná spousta krásných sportovních akcí a jednou z nich byla i zimní Olympiáda dětí a mládeže, která včera skončila. O medaile se bojovalo v Trutnově, v Nové Pace, ale i v horských střediscích, ve Vrchlabí a ve Špindlerově Mlýně. Právě tam se představily naše mladé naděje v alpských disciplínách. 

Úspěšná lyžařská výprava našeho kraje byla pod vedením trenérky Jitky Machytkové, která dnes přijela za námi i se svojí dcerou Natálií, které je 14 let. Ta je také lyžařkou. A můžeme hned blahopřát, protože Natálka získala tři zlaté olympijské medaile. V jakých disciplínách to bylo?
Natálie Machytková: V obřím slalomu, ve slalomu a ve smíšených družstvech. Vůbec jsem nečekala takový úspěch.
Jitka Machytková: Já jsem v to trošku doufala. Naty to letos opravdu jde, dobře závodí a je ve špičce. Ale samozřejmě v lyžování se může stát cokoliv, takže jsme doufali a byli netrpěliví. Čekali jsme, jak to dopadne.

Plno dětí lyžuje na různých úrovních. Věřím, že dětská olympiáda byla velký úspěch a ještě víc mladých se zapojí do závodního lyžování.
Jitka Machytková, trenérka alpského lyžování

Takže jste pyšná maminka i trenérka?
Jitka Machytková: Ano, jako maminka úplně strašně moc a strašně ráda také jako trenérka. Za celý tým. Bylo nás tam 12 lyžařů za Královéhradecký kraj.

Čtěte také

Jak se vedlo těm ostatním?
Jitka Machytková: Výborně. Posbírali jsme skoro vše, co se dalo, Naty měla tři zlaté medaile, ale měli jsme i ve starších žácích chlapce, Bedna se mu říká, z Janských Lázní, ten byl stříbrný, potom jsme měli slečnu Lucku Jeřábkovou, ta má celý medailový soubor, zlatou, stříbrnou i bronzovou, kompletní stupně vítězů. A tým, který jsme složili, tak vyhrál týmovou soutěž. To pro mne bylo úplně nejvíc. A nakonec naše výprava zvítězila i celkově, byl to velký boj.

Určitě tam panovala úžasná olympijská atmosféra. Jak jste si to užili, Natálko?
Natálie Machytková: Já jsem si to moc užila. Bylo to hezké, měla jsem tam hodně kamarádů, které normálně nevídám, protože jsou různě ze všech koutů po České republice.

Čtěte také

A jak jste si užila olympiádu vy, paní trenérko?
Jitka Machytková: Já doufám, že teď bude trošičku čas a podívám se zpětně na nějaké záznamy. Abych vůbec něco viděla, protože ráno jsme vyšli na kopec, odpoledne jsme se vrátili a potom strávili pár hodin v lyžárně. Naštěstí byly i slavnostní ceremoniály, kde jsme trošičku vstřebali, jak to bylo. Kolem nás se to odehrávalo ve Špindlerově Mlýně, na Mísečkách, na Medvědíně. A nebyli jsme tam jen my alpáči, jak se říká, ale také snowboardisté a skikrosaři. Všem jsme fandili a bylo to obrovské a velké, krásné i pro děti.

Vy jste také jezdila jako mladší závodně na lyžích?
Jitka Machytková: Ano, závodila jsem úplně odmalička, hlavně jsem dělala sjezdové lyžování po mamince, která mě k tomu přivedla. Závodila jsem asi do svých 25 let a rovnou jsem přešla plynule k trénování.

Čtěte také

Ještě bych připomněl, že tatínek Natálky a váš manžel, je známý servisman Miloš Machytka, který se staral o lyže Ester Ledecké a předtím i Šárce Strachové. Teď je u reprezentace v Rakousku?
Jitka Machytková: Ano, přešel trošku kousek dál od nás.

Takže jste celá lyžařská rodina. Natálka asi nemohla od lyží utéct někam jinam?
Jitka Machytková: Ona se narodila do lyžařské kolébky, a protože jsme ji všude s sebou tahali v taškách, já jsem trénovala a Miloš už v té době žil takový ten svěťákový život, bílý cirkus, velký svět. Někde jsme se potkávali a já jsem trénovala juniory a dospělé v České republice. Takže Natálka pak úplně přirozeně přešla k tomu, že chce být také lyžařka.

Největší můj vzor je Mikaela Shiffrin, která teď vytváří světové rekordy. Chtěla bych být na lyžích jako ona.
Natálie Machytková, medailistka z Olympiády dětí a mládeže

O čem je lyžování? Je to trochu i o genech nebo především o tvrdé práci, píli a dřině na sjezdovkách?
Jitka Machytková: Tak geny jsou jedna taková součást, ale vůbec ne pouze lyžařské, ale především sportovní. Tedy talent je jedna věc a druhá věc je potom píle a trošku dřina a odříkání. To, co potom sportovec do toho dá a obětuje.

Čtěte také

Natálko, máš nějaké lyžařské vzory?
Natálie Machytková: Myslím si, že největší můj vzor je Mikaela Shiffrin, která teď vytváří světové rekordy. Chtěla bych být na lyžích jako ona, jestli se to povede, tak budu moc ráda. Je to obrovská hvězda, která teď o víkendu míří na světový ženský pohár do Špindlerova Mlýna. Půjdu se na ni podívat, ale fandit bude všem, co tam budou.

Pojďme se ještě vrátit k olympijské atmosféře. Včera byl závěrečný ceremoniál, jak to vypadalo?
Jitka Machytková: Bylo to obrovské a krásné pro všechny děti i dospělé. Celý Špindlerův Mlýn tou olympiádou úplně žil, myslím si, že to byla akce, která tam dlouho nebyla. A teď to bude pokračovat Světovým pohárem. Ceremoniál byl opravdu olympijský se vším všudy, olympijský oheň, vlajkonoši, za výpravu byli vybraní ti nejlepší a nesli vlajky. Bylo to krásné.

Čtěte také

Jak to vůbec u nás vypadá s lyžařským potěrem a mládeží? Vy trénujete ve sportovní akademii ve Špindlerově Mlýně.
Jitka Machytková: Ano, ve sportovní akademii je více oddílů, které se věnují závodnímu lyžování, ale největší je při tamní základní škole. Jinak jsou ve Spindlu ještě další lyžařské oddíly, jak závodní, tak ,,sportovní’’, věnující se výchově mladých sportovců. Prostě, co dělat jiného ve Špindlu, než lyžovat. Někdy trošku chybí sníh, jako letos ze začátku, ale teď už se to obrátilo. Plno dětí lyžuje plno, ale samozřejmě na různých úrovních. A věřím, že olympiáda byla velký úspěch, přenosy v televizi, tak se ještě víc dětí zapojí do závodního lyžování.

Natálko, když tě trénuje mamka, je na tebe přísnější?
Natálie Machytková: Je přísnější. Rozhodně. Myslím si, že si to moc neuvědomuje, ale je.

Co vás ještě letos čeká? Už pro vás sezóna skončila? To asi ne.
Jitka Machytková: Sezóna nám teprve začala. Nějaké závody jsme už odjeli v prosinci, měli jsme mít mezinárodní závody v Říčkách v Orlických horách, ale to se bohužel zrušilo. Ale teď už se to zase rozjíždí. Hned v pondělí a v úterý máme republikové závody v Říčkách a potom v Peci pod Sněžkou. A doufám, že se Naty dostane i na ty mezinárodní závody. Zrovna teď se jedou v Itálii, mistrovství světa žáků, ale musela si vybrat, buď olympiádu, nebo to mistrovství světa.

A pak byste prý chtěly jet na závěr sezóny také do Kanady?
Jitka Machytková: Ano, to je za odměnu, do Vancouveru. Já jsem tam byla už kdysi dávno, když jsem trénovala malé děti, a je to krásný, nádherný závod pro děti.

Našimi hosty byly dnes trenérka alpského lyžování Jitka Machytková a její dcera Natálka Machytková, které gratulujeme ke třem zlatým medailím z letošní zimní Olympiády dětí a mládeže.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související