Nasušte si letní bylinky. V zimě vám pak dobře poslouží pelyněk, chlapice i třezalka

22. červenec 2021

Přesně před měsícem jsme slavili svátek Svatého Jána a s ním je spojený sběr bylin. Ale protože letos je příroda tak trochu pozadu, vůbec nevadí, když na bylinky zajdete třeba právě dnes. A ani nemusíte běhat po loukách nazí a bez mluvení, abyste neporušili kouzlo svatojánské noci.

Současní bylináři se už po loukách rozhodně nazí neprohánějí, ale bylinky natrhané v létě rozhodně doporučují. Mají v sobě velkou sílu. S pardubickou bylinkářkou Radkou Svatošovou jsme se prošli po červencové louce a v kytici bylinek nechyběla známá třezalka tečkovaná, ale také méně atraktivní pelyněk, tužebník, řebříček nebo jetel.

03695191.jpeg

Pelyňků je celá řada a všechny jsou léčivé

Hořký jako pelyněk – to je známé rčení, které tuto rostlinu předurčuje ke sběru a léčebnému užívání. Pelyňků je celá řada a všechny jsou léčivé. Některé si můžete pěstovat na zahradě, protože jsou navíc dekorativní.

Pelyněk černobýl je nejznámější, každý ho najde, je to plevel, rumištní rostlina, navíc vysoká, proto se nedá přehlédnout. Pokud si pelyněk nasbíráte, budete mí na zimu vynikající vykuřovadlo nebo úžasnou purpura na Vánoce. Neméně kvalitní jsou ostatní druhu pelyňků, například pelyněk pontický, pelyněk brotan, pelyněk pravý nebo pelyněk Ludvíkův.

„Pelyněk je velmi aromatický, suší se celá kvetoucí nať. Kromě vykuřování jsou pelyňky velmi silnými léčivkami. Obsahují neurotoxin thujon, proto se s nimi musí opatrně, není to na každodenní pití. Jsou výborné na zažívání, proti parazitům, ale i pro ženy, dokážou ulevit od křečí,“ vyjmenovává bylinkářka.

Vypadá jako nám známý bez, ale není to bez! Tužebník jilmový, lidově chlapice byla v minulosti oblíbenou léčivkou

Víte, které bylině se říká lidově chlapice?

Tužebník neboli lidově chlapice má podobné květy jako černý bez, roste spíše v bažinách, u řek. Když jde do květu, má v sobě velkou sílu. Působí jako přírodní aspirin, pokud si ho nasušíte, pomáhá při horečkách, infekčních nemocech a nachlazeních. Rosa z tužebníku se považovala za léčivou a udržující věčnou krásu. Vhodný je i na hojení ran i větších úrazů. Lidově se mu říká chlapice.

 „Co můžu na závěr teď o prázdninách doporučit, je procházka loukou v brzkých ranních hodinách. A nezapomeňte si přitom zout boty. Taková rosa je magickým lékem. Vyzkoušejte a uvidíte,“ usmívá se bylinkářka Radka Svatošová.

Spustit audio