Našel jsem si tu nejlepší hráčku, manželku. Směje se dlouholetý trenér hradeckého ženského fotbalu

26. duben 2023

Láska k fotbalu je už odmalička součástí života Jiřího Hrušky. Fotbal sám hrál, trénoval, dělal rozhodčího, ale hlavně velkou část svého života zasvětil v Hradci Králové ženskému fotbalu. Přes 30 let byl předsedou ženského fotbalového klubu FC Hradec Králové, za což ho také nedávno ocenilo jak město Hradec Králové, tak i Královéhradecký kraj. 

Jiří Hruška ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Včera večer jste byl i s hradeckými fotbalistkami krajem oceněn, vyhlašoval se nejlepší sportovec kraje za rok 2022.
Byli jsme tam vyhlášeni, získali jsme cenu neúspěšnějšího kolektivu. Bylo to samozřejmě za titul, takže si to holky užívaly, protože si to opravdu zasloužily. A mě tam ještě navíc uvedli jako osobnost roku. Takže to byla dvojnásobná radost.

Čtěte také

Jaké jste měl pocity, když vás zhruba před měsícem uvádělo město Hradec Králové do síně slávy a teď vás ocenil kraj za celoživotní práci pro sport?
Samozřejmě, že to člověka potěší. Hlavně se toho člověk musí dožít, protože když je vám třeba 35 let, tak vám takové ocenění nedají. Jsem rád, že někdo zhodnotil moji celoživotní práci na ženském fotbalovém úseku. Člověk má radost a ego mu naroste až do takových rozměrů, které jsou až nezdravé. Ale na druhou stranu, každého takové ocenění potěší.

Jak jste se dostal k fotbalu, kdo vás k němu přivedl? Vy jste Hradečák?
Jsem Hradečák. A samozřejmě fotbal jsem dělal ze všech stránek, nejdříve jako hráč, později jako rozhodčí, tam jsem to dotáhl až do národní ligy. A pak se malá dcerka začala poohlížet po nějakém sportu, na Slavii si vybrala kupodivu pozemní hokej, ale časem zběhla k fotbalu. A protože tam o mně věděli, že se v tom sportu pohybuji, tak mě oslovili, jestli bych nezačal trénovat malé holčičky. Takže za to může má dcera.

Důležité je, aby byla holka obratná, trošku rychlosti, ta je dnes velmi důležitá. A hlavně mít vztah k fotbalu, mít ho rád.
Jiří Hruška, předseda ženského fotbalového klubu FC Hradec Králové

Jakých výsledků jste dosáhl jako aktivní hráč?
Jako aktivní hráč jsme hrál na úrovni krajského přeboru, divize, hrál jsem za Duklu Česká Třebová, ta dnes už neexistuje. To byla má kariéra fotbalisty, ale pak jsem měl nějaké operace achilovky, takže jsem skončil v A třídě. Pak mě oslovili, začal jsem pískat a tam se mi dařilo, i když cesta na vrchol byla trnitá, trvalo to devět let, než jsem se dopískal do národní ligy. A v té době už jsem začal i trénovat, vedl jsem reprezentační třiadvacítku. Pak jsem se přesunul postupně na pole trenérsko-funkcionářské, protože jak si vás lidé víc všímají, tak se na vás nabaluje čím dál víc věcí. A dělal jsem předsedu hradeckého ženského fotbalu 30 let.

Čtěte také

Když jste začínal jako trenér, tak asi podmínky tenkrát nebyly úplně dokonalé pro ženský fotbal tady v Hradci.
Tak s dnešními podmínkami se to nedá srovnat, především co se týče hřišť. My jsme hráli na škváře na Slavii, tam jsme i trénovali. Ale když jsem to převzal, tak jsem tomu začal dávat nějaký řád. Začali jsme možná první v lize ženského fotbalu trénovat třikrát týdně, na to holky nebyly zvyklé. A hned po postupu do první ligy jsme už nikdy nespadli. Největším naším spěchem bylo třetí místo po sedmi letech v lize. Mysleli jsme si, že to tak bude pokračovat dál a možná ještě lépe, ale bohužel už podmínky k tomu nebyly příhodné, protože ty nejlepší hráčky nám rozebrali. Vždy nás oslabovala Sparta nebo Slavie, dodnes tam některé naše hráčky ještě hrají.

Musí se k fotbalistkám přistupovat trošičku jinak než k chlapům?
Trénoval jsem i dospělé muže a můžu říct, že fotbal je v podstatě stejný. Jen se samozřejmě liší psychikou žen. Víme, že jsou ženy labilnější, u chlapů se dá vše vyříkat, jak se říká, v hospodě, u žen je to složitější, protože když jim něco řeknete, ony si to pamatují minimálně půl roku. Tam je problém.

Čtěte také

Můžeme říct, že vy jste dokonce i díky ženskému fotbalu našel svoji životní lásku?
Je to pravda. Našel jsem si tam, dá se říct, tu nejlepší hráčku, manželku. My jsme vůbec taková sportovní rodina, protože jedna dcera hraje teď dorosteneckou ligu u nás, ta nejmladší, a ta starší, ta se potatila úplně, protože nejdříve pískala, ale teď trénuje v Olomouci kluky.

Baví vás ještě pořád trénovat?
Trénuji doteď. Loni jsem si udělal na stará kolena titul mladších žákyň, teď trénuji zase novou skupinu, protože nám vlastně všechny hráčky odešly a začali jsme znovu. V současné době jsem byl v mladšími žákyněmi na třetím místě, takže jsme stále ve špičce republiky. Proto říkám, ať mezi nás chodí nová děvčata, která se chtějí věnovat fotbalu na nějaké dobré úrovni. Ať trénují v Hradci Králové.

Čtěte také

Od kolika je u holek dobré začít s fotbalem?
Myslím si, že v předškolním věku. Zkoušeli jsme to i ve školičce, ale to spíš jen zavazujete botičky. Takže ideální věk je nějakých 6 či 7 let. Mám tam takovou skupinu, těm děvčátkům se daří a už hrají soutěže. Je to zajímavé a rodiče to baví také. Takže uvítáme další holky.

Musí tam být nějaký předpoklad?
Předpoklad nemusí mít, protože fotbal je naučíme. V tom věku žádná holčička neumí fotbal hrát úplně dokonale. Ale musí mít určitý předpoklad motorický. To znamená, aby byla obratná, trošku rychlosti, ta je dnes velmi důležitá. A hlavně mít vztah k fotbalu, mít ho rád.

Kdyby měl někdo zájem - měl doma holčinu, co chce hrát fotbal, tak ji v FC Hradec Králové rádi uvítají. Nábory probíhají celoročně během tréninků (středa a pátek 16:30 - 18:00 hod. na hřišti Nový Hradec Králové). Kontakt tlf. 606 644 760.

Máte ještě nějaké osobní přání v ženském fotbale?
Myslel jsem si, když se ženský fotbal stal olympijským sportem, že se to posune rychleji, ale zatím v ženském fotbalu není ještě tolik peněz. Protože dnes je sport především o penězích, co si budeme povídat. Ale věřím tomu, že se ženský fotbal posune ještě dál. Mé přání je, abychom se dostali zpátky do první ligy, máme našlápnuto, konkurence se zvedla, ale základna je ještě pořád malá. I když znovu máme reprezentantky v mládežnicích kategoriích, stále dokážeme produkovat talenty.

Chodí diváci také na ženský fotbal?
Teď třeba zrovna padl rekord na derby Sparta - Slavie v ženském fotbale, přišlo kolem 6 000 lidí. Je to taková první vlaštovka, protože jinak chodí do 100 diváků na zápasy. Nejvíc přijde na ty malé, takže tam přijedou rodiče.

Naším hostem byl dlouholetý trenér a také bývalý předseda hradeckého ženského fotbalového klubu FC Hradec Králové Jiří Hruška. Moc děkuji za rozhovor.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související