Naše babičky věděly, že „polévka je grunt“. Udělejte si pikantní gulášovou s masovými knedlíčky

Tradiční česká kuchyně se zase vrací na výsluní. Opravdu dobrá gulášová polévka je umění, ale výsledek rozhodně stojí za to! 

Dnes si připravíme tzv. „obědovou polévku". Tak většinou doma říkáme hustým polévkám, které směle s kouskem pečiva nahradí vydatný oběd. Mezi nejoblíbenější patří např. čočková, fazolová, dýňová, rajčatová a třeba i gulášová s masovými knedlíčky.

Naše prababičky a babičky dobře věděly - že „polévka je grunt". Dobře to věděly, často to říkaly a my tuhle větu říkáme často také. Je to totiž pravda - dobrá polévka je prostě základ!

Suroviny:
150 g mletého masa (půl na půl vepřové a hovězí), 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžíce mleté pálivé papriky, sůl a čerstvě mletý pepř, majoránka, sůl, římský kmín, 2 krajíce staršího chleba, petrželka

Postup:
Maso dochutíme solí a římským kmínem podle chuti a propracujeme. Mokrýma rukama z něj tvoříme malé kuličky a klademe je na plech nebo pekáček vyložený pečicím papírem.
Vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 180 °C asi 30 minut dozlatova.
Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno.
V hrnci rozehřejeme sádlo a zpěníme na něm cibuli. Přidáme mletou papriku a česnek, necháme rozvonět a zalijeme asi litrem vody. Osolíme.
Přivedeme k varu, snížíme plamen a vaříme asi deset minut. Pak do polévky rozdrobíme starší chleba, dochutíme ji rozemnutou majoránkou a vaříme ještě asi deset minut do požadované konzistence.
Přidáme teplé knedlíčky, dochutíme solí a pepřem a podáváme.
Do polévky můžeme přidat také na kostičky nakrájené brambory.

Gulášová polévka je tradiční druh uherské polévky, která obsahuje rozemleté maso, cibuli a vařené brambory. Typická je její červená barva, výrazná chuť a vysoká hustota.

Guláš
autor: Zdeňka Kabourková

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.