Náramky, co přivolají pomoc. Nosí je zaměstnankyně broumovského Úřadu práce

13. duben 2017

Zaměstnankyně Úřadu práce v Broumově začaly při práci v terénu používat bezpečnostní náramky. V případě konfliktu s klientem se tak mohou okamžitě spojit se strážníky městské policie, ti polohu úřednice lokalizují pomocí GPS a mohou jí vyjet na pomoc. Stejné náramky nakupuje pro své zaměstnance i broumovská radnice.

S Janou Grulichovou, sociální pracovnicí úřadu práce, stojíme v jedné z ulic v Broumově. Ona si právě připíná na ruku bezpečnostní náramek, který vypadá jako hezké módní hodinky.

„Jsou s plastovým páskem, se zabudovanou GPS navigací a mikrofonem. V případě potřeby musím hlavní tlačítko S.O.S. chvíli podržet, abych jej nezmáčkla jen náhodně. Začnu vytáčet číslo městské policie a ta uslyší mnou vedený rozhovor, co si s klientem povídáme. Mohou se mnou komunikovat a když uslyší, že je situace vyhrocená, tak přijedou na místo. Ale ještě jsem ten náramek v praxi nevyužila," vysvětluje Jana Grulichová.

Čtěte také

Přijeli jsme na služebnu městské policie. Jsme na operačním středisku společně se strážníkem Jaroslavem Koryťákem: „Teď se nám objevilo na pultu, že někdo hlásí poplach. A po chvilce se nám to spojuje na mobilní telefon a my s tím dotyčným člověkem můžeme komunikovat."

Zaměstnankyně broumovského Úřadu práce nosí speciální bezpečnostní náramky. Přivolají jim pomoc

Tak to tedy vypadá, když se úřednice dostane do problémů a žádá o pomoc: „Jsme schopni se podívat, kdo ty hodinky má. A hned můžeme vyjíždět."

Jsme v kanceláři místostarosty Broumova Kamila Slezáka. Tyto náramky už by brzy měly také využívat vybrané úřednice a zaměstnankyně městského úřadu: „Je to tak. V současné době máme nakoupeny dva náramky, které budou k dispozici pracovnicím pečovatelské služby v Broumově. A následně bychom to chtěli rozšířit pro pracovnice sociálního odboru u nás na městském úřadě. Protože, je to pro ně taková jistota. V případě jakéhokoliv kontaktu, nebo fyzického napadení, nebo i slovního napadení, mají jistotu, že v případě tlačítka, je ta pomoc na cestě. Takže pro tu jejich činnost v terénu to bude určitě přínosem."

autor: baj
Spustit audio