Náměstek hradeckého primátora Bláha: Intenzivně se zabývám strategickým plánem rozvoje do roku 2040

7. červen 2022

Co se v Hradci Králové v poslední době řeší a plánuje? Naším hostem je zastupitel a od roku 2018 náměstek primátora města Hradec Králové Jiří Bláha z ODS, který má na starosti především oblast rozvoje města, územní plánování a investiční akce.

Co všechno řeší a má na starosti náměstek pro oblast rozvoje plánování a investic?
Řešíme zejména velké a střední investiční akce města a také rozvoj města. V téhle chvíli má statutární město Hradec Králové strategický plán rozvoje do roku 2030 přijatý zastupitelstvem. Je to relativně strašně krátká doba, to znamená, že se intenzivně zabývám strategickým plánem rozvoje města minimálně do roku 2040 či 2050.

Fascinuje mě, když vidím, jak se nový stadion rodí. Každý týden probíhá kontrolní den a stavba roste krásně nahoru. Je to úchvatný zážitek.
Jiří Bláha, náměstek primátora města Hradce Králové z ODS

Jste náměstkem primátora od roku 2018, co se všechno se za tu dobu podle vás povedlo?
Osobně si myslím, že se povedlo rozjet znovu investice. Graf investic, jak ho zpracoval ekonomický odbor, ukazuje poměrně veliký nárůst, z 39 milionů v roce 2017 dnes město proinvestovává zhruba 390 milionů korun, což je opravdu změna. Je pravdou, že jsou v tom zejména zahrnuty inteligentní dopravní systém, fotbalový stadion, lávka přes Labe, tělocvična, hala Pouchov, dalo by se toho asi jmenovat poměrně hodně, co se povedlo.

Čtěte také

Zastavme se u jednotlivých projektů na chvilku. A mohli bychom začít fotbalovou arénou nebo multifunkčním fotbalovým stadionem, jaké jsou novinky?
Stavba pokračuje, vše zatím vypadá dobře, dodavatel se snaží v rámci současné rozvířené doby, a mě nejvíc mrzí, že jsem chtěl udělat den otevřených dveří na fotbalovém stadionu pro veřejnost, aby se každý, kdo má zájem, mohl přijít podívat, což nedopadlo, je mi to líto. Ale věřím, že snad v budoucnosti se to ještě povede. Že bude mít veřejnost možnost přijít se podívat na největší investiční akci města Hradce Králové od revoluce.

Co vás osobně na stavbě stadionu zaujalo?
Fascinuje mě, že vidíte, jak se to rodí. Každý týden probíhá kontrolní den, kterého se zúčastňuji, chodíme po stavbě, probíráme problémy a tak dále. Ale vidíte, jak to roste od základů, kdy to je ještě pod zemí, a pak to roste nahoru. Je to úchvatný zážitek pro mě osobně, protože mám pocit, že jsem se o to také dost zasloužil.

Čtěte také

Dá se odhadnout konečná cena? Protože vše se zdražuje a vedení města nezískalo na stavbu dotaci 300 milionů od Národní sportovní agentury. Jak to vypadá po této stránce?
Za sebe mohu v této chvíli říci, že stále nejsem přesvědčen o tom, že by se smluvní závazek, který obě strany podepsaly o svobodné vůli, měl měnit. To za prvé, za druhé bych nerad směšoval dotační titul od Národní sportovní agentury s tím, že my stavíme fotbalový stadion. Celá částka byla alokována v rozpočtu, máme tedy v rozpočtu peníze na to, co stavíme. Ta dotace není nároková, Národní sportovní agentura vypsala dotační titul, ve kterém nabídla jisté podmínky, my jsme podle těch podmínek postupovali, nicméně potom výzva k přihlášení se k dotaci obsahovala podmínky lehce jiné, což nám v uvozovkách Národní sportovní agentura vytýká, ale my s tím nesouhlasíme. Takže uvidíme, jaký bude další vývoj.

Čtěte také

Co dalšího? Kdybychom se pořádně vyklonili z okna, tak na dohled se buduje lávka přes řeku Labe u Aldisu v Hradci Králové. V jaké fázi je tato stavba?
Stavba lávky se nachází ve fázi realizace, staví se. Myslím, že dnes už bychom dokázali, pokud by to bylo zkolaudované, přejít suchou nohou v tomto místě přes Labe. Protože všechny prvky a mostovky jsou již na svém místě. Dobudovává se zábradlí a další věci jako diagnostika. Co k tomu říct? Já si myslím, že ta lávka bude hezká.

Někdo říká, že je drahá. Bude tedy stát za to?
Bude krásná a funkční. Když si představíte procházku přes Ulrichovo náměstí, dál na Baťkovo náměstí, Škroupovou ulicí na lávku přes Labe a do parku, tak si myslím, že jak cyklisté, tak pěší turisté si přijdou dle mého názoru na své. Co se týče ceny, byl jsem postaven před hotovou věc. A to buď zaplatit soukromému investorovi 16 milionů za to, že lávka stát nebude a že od toho projektu odcházíme, nebo se zkrátka snažit o realizaci toho projektu.

Čtěte také

To byla tenkrát podmínka ČSOB?
To byla podmínka, kterou si tam dle mého názoru dalo město Hradec Králové do smlouvy o smlouvě kupní samo, přes protesty právního oddělení, které tvrdilo, že ta smluvní sankce je příliš vysoká. Nicméně takto byla kupní smlouva mezi městem a ČSOB podepsána. Kdyby se nestavěla lávka, musela by se zaplatit pokuta. Tudíž jsem jednal s investorem, protože on zase pro svou výstavbu potřeboval naše pozemky, které jsme měli pro výstavbu lávky. Tedy byla to velice složitá záležitost, navíc se podařilo v ROPu dohodnout vyšší dotaci, takže se staví. A když odečteme onu možnou pokutu, tak ta lávka pro město Hradec Králové z vlastních peněz nebude příliš drahá.

Jak to vypadá se revitalizací Velkého náměstí? Já vím, že vy se tam rád procházíte, je to místo, které vy osobně máte v Hradci Králové moc rád.
Ano, v předpokoji kanceláře primátora visí starý obraz s názvem Velké náměstí, živé náměstí. Nicméně my bychom ho dnes mohli přejmenovat na velké parkoviště. Tudíž moje snaha byla, nějakým způsobem se s tím vypořádat, protože v rámci předchozích akcí v minulých volebních obdobích se jedině podařilo dostat územní rozhodnutí do Hořic. Což je špatně.

Čtěte také

A tedy rozdělil jsem to na několik etap, celou tu investiční akci, s tím, že tolik diskutované podzemní parkování bylo ve stadiu posuzování věci, zda je vůbec reálná. Zda to vůbec archeologické, geologické a hydrogeologické podmínky vůbec umožňují. A je mi líto, že v boji proti tomuto parkovacímu domu byly zabity ony předchozí etapy, to znamená oprava podloubí, ulice V Kopečku, ulice Rokitanského, náměstí Jana Pavla II.. Tyto všechny akce se mohly dělat a mohly Velké náměstí zušlechtit. Bohužel. Ale pevně věřím tomu, že se jednou dočkáme.

Děkuji náměstku primátora Hradce Králové Jiřímu Bláhovi z ODS za rozhovor. K poslechu je v našem audioarchivu.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související