Nález nebezpečné munice u obce Sekeřice na Jičínsku. Pyrotechnik v lese zajistil granáty a střelivo

8. červenec 2020 10:38

V úterý 7. července 2020 přijali policisté z obvodního oddělení v Kopidlně oznámení o nálezu nevybuchlé válečné munice v katastrálním území obce Sekeřice.

Sedmačtyřicetiletý muž nalezl na okraji lesa několik desítek let starý ruční granát.

Čtěte také

Policisté po příjezdu na místo neprodleně učinili neodkladná bezpečnostní opatření a přivolali si na pomoc policejního pyrotechnika. Ten na místě zajistil a následně odvezl k odborné likvidaci celkem 13 kusů granátů RG 42 a malorážkové střelivo.

V souvislosti s uvedeným případem policisté opětovně upozorňují:

Při stavebních nebo výkopových pracích, hledání hub a lesních plodů, polodrahokamů v nalezištích, při orbě na poli i na dalších místech lze narazit na to, co hledáme, ale také na podezřelé předměty připomínající munici nebo zbraně. Takové předměty mohou být zkorodované a nefunkční. Existují však případy, kdy je munice funkční. Tady hrozí nebezpečí nejen nálezci, ale může být ohroženo i celé nejbližší okolí.

Co poradit možným nálezcům?

s nalezeným předmětem, nebo podezřelou municí nikdy nemanipulujte
nález označte a oznamte policii
zajistěte nález tak, aby k němu nebyl možný přístup dalších osob
vyčkejte příjezdu policie a dalších odborníků - psovoda se služebním psem vycvičeným na vyhledávání výbušnin, pyrotechnika a dalších policistů (pyrotechnici ke každému nálezu přistupují tak, jako by šlo o nebezpečný nález a musejí zachovávat pravidla bezpečnosti, aby nedošlo k explozi)
respektujte vyznačený bezpečný prostor pro práci policistů a pyrotechnika (na místech, kde nehrozí nebezpečí osobám ani poškození majetku, jsou nálezy likvidovány na místě. V ostatních případech je nález odvezen na bezpečné místo, kde je odborně zneškodněn)

Co se děje na místě nálezu?

Když přijedou policisté na místo, prozkoumají okolí nálezu, zda na místě není větší množství nevybuchlé munice a přivolají pyrotechnika. Než pyrotechnik přijede, označí prostor kolem nálezu tak, aby byl znemožněn přístup dalším osobám.

Pyrotechnici ke každému nálezu přistupují tak, jako by šlo o nebezpečný nález a musejí zachovávat veškerá pravidla bezpečnosti, aby nedošlo k explozi.
V případě, že jde o nálezy na polích a v místech, kde nehrozí nebezpečí osobám ani poškození majetku, jsou nálezy likvidovány na místě, v ostatních případech se odvážejí na bezpečné místo a jsou likvidovány.

Na místě nálezu musí každý dbát pokynů policistů.

autor: baj | zdroj: Krajské ředitelství Policie Královéhradeckého kraje
Spustit audio

Související