Najdete někde starou munici, bombu. Věděli byste v tu chvíli, co máte dělat?

7. květen 2021

Začínají jarní práce na zahrádkách, na polích, někdo vyklízí půdu nebo sklep po zimě, a právě tam všude se dají třeba zbraně a výbušniny. Co s tím dělat, komu volat?

Důležité v takových případech je na nic nesahat a s ničím nehýbat. I kdyby se později ukázalo, že to byl planý poplach a že to třeba bomba vůbec nebyla.

„Pokud má někdo podezření, že se jedná o nějakou výbušninu, granát, zbraň, pyrotechniku, ať opravdu zavolá na místo policii. Místo se zajistí a přivolá pyrotechnik, který rozhodne, jestli se opravdu jedná o něco nebezpečného, nebo je to nějaká atrapa, konkrétně třeba pípající past na krtka,“ vysvětluje policejní preventista Petr Směták.

Policejní preventista Petr Směták

Určitě nemějte obavy při podezřelém nálezu ve sklepě, na půdě, na poli, zavolat. „Policie se opravdu nebude zlobit, když ji k takovému podezřelému nálezu zavoláte,“ ujišťuje Směták.

Co určitě nedělat

Například paní zavolá na linku 158, že na zahradě našla něco, co vypadá jako bomba a má to na stole v kuchyni.

„Správná reakce to není. Dokonce se stává, že nám to lidé přinesou na služebnu – ještě řeknou, že to vyčistili. To je potom opravdu problém, protože když to bude opravdu výbušnina, tak pyrotechnik následně bude muset nařídit evakuaci,“ říká policista.

Dodává, že správná reakce je: nálezu se nedotýkat, nemanipulovat s ním. Můžete ho nějak viditelně označit, dokonce i po domluvě s policií vyfotit mobilem a poslat.

Můžu si nechat nalezenou zbraň?

„Pokud naleznete nějaké zbraně, měli byste zavolat policejní hlídku. Nemůžete si tyto věci přisvojit. Mohl by vám hrozit trestný čin nedovoleného ozbrojování,“ varuje policejní preventista.

Pokud náhodou patříte mezi ty, kteří nález hned neohlásili, můžete využít některou ze zbraňových amnestií. „Na policii tak můžete přinést veškerý zbrojní arzenál a legálně ho odevzdat. Zajímavostí možná je, že zrovna při této zbraňové amnestii dotyčný sběratel odevzdal tank,“ uzavřel Petr Směták.

autoři: Artur Kubica , tif
Spustit audio

Související