Nadšený ředitel školy ručil svým domem, aby pomohl zachránit „české Pompeje“, zříceninu Vízmburka

8. duben 2022

Jaroslav Balcar z Trutnovska je ženatý, má čtyři děti a pracuje jako ředitel školy v Havlovicích. Současně ale patří mezi nadšence, kteří už řadu let opravují zříceninu hradu Vízmburk. A dokonce podstoupil i takový risk, že mohl přijít o svůj dům, který kvůli opravě hradu zastavil. Ten přitom patří státu. 

Příběh českých Pompejí. Sláva středověkého Vízmburka, kdysi mocného hradu nad údolím řeky Úpy v Havlovicích, pomalu opět ožívá. Na dlouhá staletí se totiž úplně ztratil pohřbený v zemi. Teď se ho podařilo ze země nejen vykopat, ale je z něj velké turistické lákadlo.

Čtěte také

Jaroslav Balcar ze Sdružení pro Vízmburk kvůli tomu zastavil i svůj dům. Kdy jste slyšel poprvé o Vízumburku?
Jsem původem občan Libňatova, což je vesnice 3 km od Havlovic. A mezi Vízmburkem a Libňatovem je poměrně velký kopec, takže já jsem o hradu dlouhá léta neslyšel. Až v nějakých 14 či 15 letech, když už jsem bral nějaký rozum, tam jsem o hrad jevil zájem.

Víme něco o jeho historii?
Hrad Vízmburk byl postaven ve 2. polovině 13. století Tasem z Vízmburka, což byl příslušník rodu Zlatého třmene. To byl poměrně významný rod ve východních Čechách, hlavně na Českoskalicku, Broumovsku a Náchodsku. Byl to rod poměrně rozvětvený a stavěl hrady kolem řeky Úpy a dále potom směrem na Adršpach a Teplické skály.

Až do roku 2008 hrad chátral. A mohlo se zase postupně stát, že by znovu zapadal sutinami a zůstal by z něj opět jen pahorek.
Jaroslav Balcar, Sdružení pro Vízmburk

Takže rytíř Tas z Vízmburka.
Byl poměrně významnou osobou, dokonce to byl jednu chvíli podkomoří krále Václava II. A potom po jeho smrti, ve 30. letech 14. století, koupili hrad páni z Dubé a ti ho vlastnili až do jeho zániku.

Čtěte také

Co se stalo, že hrad úplně zmizel na několik staletí?
Je to jeden z hradů, který končil svoji historii po husitských válkách. V roce 1420 vlastnil hrad Jan z Dubé, příslušník sirotčích vojsk, ale ten padl zřejmě někde na Vítkově po boku husitů. Vízumburk převzal jeho syn Jiří z Dubé. Byl to také stoupenec husitů, a po bitvě u Lipan měl na hradě Vízmburku posádku, která jezdila loupit společně s posádkami ostatních hradů do katolického Slezska. Naopak Slezané potom přicházeli dost často sem a mstili se na civilním obyvatelstvu. Tak se stalo, že v roce 1447 Slezané vybrali mezi sebou peníze, vykoupili od Jiřího z Dubé hrad a pobořili ho. Tak se ho zbavili.

Takže ho prostě zničili.
Podkopali věž směrem od nádvoří, a když celý hrad hořel, tak se věž zřítila do nádvoří. Tam vytvořila takový kopec a tím nám hrad, dá se říct, zachovala pro další pokolení.

Čtěte také

České Pompeje se Vízmburku říká proto, že hrad byl dlouho ukrytý v zemi a potom se ho podařilo zase najít. Komu se to povedlo?
Povedlo se to v roce 1972 panu dr. Antonínu Hejnovi, který se rozhodl společně se studenty historie a archeologie hrad vykopávat. Až do roku 1985, po dobu 13 let, hrad postupně vykopávali ze země.

Vzniklo Sdružení pro Vízmburk, které stojí za obnovou hradu. Ale nechcete ho uvést do původní podoby z let jeho největší slávy?
Filozofie opravy byla taková, aby se zachránily a zachovaly ty pozice hradu, které byly vykopány v 70. letech minulého století. A následně byly zastřešeny tak, aby se nerozpadaly. Protože hrad je z bílého pískovce a ten se postupně drolí.

Čtěte také

Co bylo největším oříškem při obnově?
Samotná stavba byla hodně složitá, protože není dostatečně zaměřená, ty pozice byly rozpadlé, stropy sklepů se hýbaly, staticky to bylo velice složité.

Do jaké podoby jste tedy hrad dostali?
Máme to štěstí, že je z onoho původního výzkumu spousta fotografií. Tedy podle fotografií jsme doplňovali jednotlivé kameny tak, aby to co nejvíce připomínalo onu dobu 70. let 20. století.

Když se přijdu podívat k vám na Vízmburk, tak co mě tam čeká? Věž taky teda?
Přijdete na nádvoří a uvidíte jednotlivé místnosti. Máme takovou novinku v letošním roce, audioprůvodce. A budeme se snažit, abychom měli i videoprůvodce. Můžete se podívat do sklepů, kde jsou expozice jednotlivých historických etap hradu. A když projdeme dalšími místnostmi, tak se dozvíme o archeologickém výzkumu, dozvíme se o Sdružení pro Vízmburk, které vzniklo v roce 2002. A dojdeme i na onu pověstnou věž. Zhruba v šesti metrech máme udělané vyhlídky jak směrem do nádvoří, tak směrem na předhradí. Myslím, že je to docela pěkné lákadlo pro návštěvníky. Až jednou budou pokáceny stromy kolem, tak bude i krásná vyhlídka.

Jak vznikl nápad dát hrad dohromady a opravit ho nebo obnovit?
V roce 2002 vzniklo Sdružení pro Vízmburk, já osobně jsem se začal angažovat v roce 2008. Vzhledem k tomu, že v Havlovicích máme vše poměrně pěkné, tenkrát byl dokončen sportovní areál, tak jsme si řekli: to je nová výzva, jdeme na hrad. Protože od roku 1985 až do roku 2008 ten hrad chátral. A mohlo se zase postupně stát, že by znovu zapadal sutinami a zůstal by z něj opět jen pahorek.

Trošku mi to připomíná slavný film Ať žijí duchové.
Tento film byl pro nás velkou inspirací.

Čtěte také

A vy jste si dokonce kvůli těm opravám zastavil dům.
Na celý projekt bylo potřeba sehnat poměrně velké množství peněz, tak jsme si vzali i půjčku. A jiná cesta nebyla, částečně nám ručila obec a ten zbytek jsem ručil vlastním domem.

To musela mít manželka radost, ne?
My jsme se dohodli a i pro banku to bylo takové vodítko, že se nic zlého nepřihodí.

Dobře to dopadlo, Vízmburk stojí, krásně zastřešený. Kdy letos otvíráte a vstupujete do sezóny?
Otvíráme 14. dubna. V dubnu a květnu budeme mít otevřeno jen o víkendech. Od června do září potom každý den.

Jaroslav Balcar ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Chystáte také na hradě nějaké akce?
Máme každoročně takzvané Vízmburské kulturní léto, které se skládá zhruba ze sedmi akcí. Tou první bude 14. května kostýmovaný průvod, bude tam kat, hrát bude gotická hudba, přijedou šermíři, rytíři a středověké divadlo. I nejdůležitější rytíř Tas přijíždí každoročně na svém koni a zve návštěvníky na svůj hrad.

Jaroslav Balcar ze Sdružení pro Vízmburk nás pozval na úžasný, obnovený středověký hrad.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související