Nadšenci si připomenou jízdu Američanů do Velichovek

21. září 2010

Milovníci vojenské historie a sběratelé armádní techniky si 7. a 8. května 2009 připomenou akcí Mise Velichovky jednání Američanů o kapitulaci německé armády Střed. Letošní jízda armádních vozidel do Velichovek na Náchodsku, které se každoročně účastní desítky strojů, bude již 14. ročníkem této akce. Poprvé by se v koloně mohlo objevit americké obrněné vozidlo M8 Greyhound. "Právě s tímto kolovým obrněným strojem Američané do Velichovek v roce 1945 přijeli," uvedl organizátor akce Lukáš Kulhánek. Hlavní část konvoje tradičně tvoří vojenské džípy a nákladní auta. Účastníci akce se sejdou 7. května odpoledne v autokempu v Hořicích na Jičínsku, kde se uskuteční výstava vojenských i historických vozidel. Druhý den hodinu po poledni vyjede kolona do Velichovek, kde si v areálu lázní u pomníčku americké armády připomene konec druhé světové války.

Součástí oslavy bude od 15:00 i ukázka bitvy americké jednotky s německou posádkou. Bude to však ukázka fiktivní, protože Američané ve Velichovkách nebojovali.
Americký ozbrojený konvoj dorazil z Prahy do Velichovek 8. května 1945, aby s velitelem německé armády Střed maršálem Ferdinandem Schörnerem vyjednával o kapitulaci. Američané na místě zjistili, že Schörner již uprchl do Alp, a vrátili se zpět do Plzně. Velichovky byly osvobozeny až 11. května poté, co se sovětská armáda probila z Polska. Rusové totiž ještě 9. května sváděli v okolí Náchoda s německými jednotkami úporné boje.

Spustit audio